Публикация

Понятието "здравословна диета" заблуждава

Твърди известен гастроентеролог


 Еран Елинав от израелския Научно-изследователски институт „Вайцман“ е един от най-известните специалисти по гастроентерология и имунология в света. Д-р Елинав е сред специалистите, които смятат, че  терминът „здравословна диета“не е коректен. Според него такова понятие няма, защото организмът на всеки човек реагира на хранителните продукти по уникален начин. Полезното за един, може да е вредно за друг.

 

Най-добрата е персонализираната диета

 

Как да познаем кой продукт е подходящ за нас и кой - не? Според Елинав достатъчно е да измервате нивото на захар в кръвта си след хранене. (Измерването трябва да става преди и след хранене, за да се съпоставят стойностите. Това позволява да се разбере как организмът  реагира на продуктите, които се консумират. Ако пробвате нов продукт, измервайте реакцията ви към него в продължение на седмица, съветва ученият.

Колкото по-високо се качва нивото на захар в кръвта след приема на някаква храна, толкова по-опасна е тя за здравето ви. И колкото по-често я употребявате, толкова по-висок е рискът от наднормено тегло, затлъстяване, диабет тип 2, хипертония и сърдечносъдови заболявания. Причината е, че честото високо покачване на захарта в кръвта принуждава панкреаса да изработва по-активно инсулин. Това от своя страна включва редица биохимични реакции, водещи до натрупване на мастна тъкан и увреждане на кръвоносните съдове.

Елинав уточнява, че скоростта на усвояване на въглехидратите (от които зависи колко ще се вдигне нивото на захар в кръвта) е свързана с индивидуалния „коктейл“ от ферменти и със състава на бактериалната микрофлора на стомашно-чревния тракт на всеки човек.

Коментари