Публикация

С 3 месеца се бавят плащанията към общопрактикуващите лекари за таксата на пенсионерите

С 3 месеца се бавят плащанията към общопрактикуващите лекари за таксата на пенсионерите

Българският лекарски съюз с писма до НЗОК и МЗ


До УС на БЛС са отправени сигнали от изпълнители на извънболнична медицинска помощ, че за последните три месеца не са им изплатени средствата за разликата от сумата, която заплащат пенсионерите при посещение при личния лекар, до пълния размер на потребителската такса. 

 

Тази разлика съгласно чл.1, ал. 3 на Постановление № 193 на Министерския съвет от 28.08.2018 г. (изменено и допълнено с Постановление № 312 от 27 декември 2013 г.) трябва да им бъде заплатена от държавния бюджет чрез НЗОК.

 

Това посочва съсловната организация в писмо до управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев, като настоява спешно той да уведоми кога сумите ще бъдат изплатени.

 

БЛС иска да получи отговор и на следните въпроси:
1.    Представила ли е НЗОК в Министерството на здравеопазването отчети за предходните три месеца за средствата, необходими за заплащане на сумите по чл.1, ал.3 на Постановлението;
2.    Постъпили ли са в НЗОК трансферните средства от МЗ за тази цел.

 

В друго писмо, изпратено до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, от БЛС настояват да се отложи изискването лекарите и лекарите по дентална медицина в своите отчети до здравната каса да описват номера на всеки касов бон, издаден след преглед на пенсионер. Според съсловната организация това изискване е несъстоятелно, НЗОК нямала и практическа възможност да обработва отчетената документация.

 

С двете писма – до управителя на НЗОК и до здравния министър, може да се запознаете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

pdf
Писмо до проф. Камен Плочев
pdf
Писмо до Кирил Ананиев

Коментари