Публикация

Гласът на майката успокоява като прегръдка


Познатият звук на майчиния глас повишава нивата на хормона окситоцин при момичетата, което действа успокояващо при стресови ситуации също толкова добре, колкото прегръдката.

Американско проучване, публикувано в Proceedings of the Royal Society B, е обхванало 61 момичета на възраст между 7 и 12 години. Учените са изследвали нивата на стресовия хормон кортизол и хормона на успокоението окситоцин след публична изява на децата.

Непосредствено след събитието, една трета от участничките са били успокоявани физически от майките си, друга една трета са получили телефонно обаждане, а останалите са гледали филм в продължение на 75 минути.

Резултатите показват, че нивата на кортизола са се повишили от публичната дейност, а 30 минути по-късно са се нормализирали вследствие на директния контакт с майките. Момичетата, говорили по телефона, са имали нужда от 1 час, а останалите от повече време.

Концентрацията на окситоцин е била обратнопропорционална, като нивото на хормона е останало ниско и равномерно сред групата, не получила никаква физическа или гласова подкрепа.

Предишни изследвания са показвали, че хормонът се освобождава само при физически контакт, като помага за укрепване на връзките между родителите и деца, както и между двойките.

Новите данни потвърждават, че и думите могат да задействат производството му.

Коментари