Публикация

Д-р Мартина Ралева: Зимата не е добър сезон за хората със сърдечносъдови проблеми

"Сърдечно болните пациенти трябва да избягват престой на открито при ветровито време, защото вятърът усилва усещането за студ и има вероятност човек да се преохлади" - съветва д-р Ралева, кардиолог в Аджибадем Сити Клиник Бургас


През зимата повърхностните кръвоносни съдове по тялото ни се свиват и това покачва кръвното ни налягане. Затова пациентите със сърдечносъдови заболявания е наложително да пият по-високи дози лекарства - казва д-р Мартина Ралева, кардиолог в Аджибадем Сити клиник Бургас.

 

Понякога през този сезон се налага да добавим още медикаменти. Студът повишава и съсирваемостта на кръвта, което също налага промяна в дозите на съответните лекарства. 

 

През лятото отново коригираме терапията и връщаме старите дози. Но тези промени трябва да стават само по лекарско предписание и при съответния периодичен контрол както на кръвното налягане, така и на други параметри - подчертава тя.

 

Важен съвет, който давам на сърдечно болните пациенти, е да избягват престой на открито при ветровито време, защото вятърът усилва усещането за студ и има вероятност човек да се преохлади.

 

Вятърът може да предизвика криза с болки при исхемично болните, защото причинява рефлекторно спазъм на коронарните (сърдечните) съдове.

 

Но зимата не е оправдание за отказ от физическата активност, категорична е тя. При рязко падане на температурите обаче е препоръчително да се намалят натоварванията, докато организмът се адаптира.

 

Сутрешната гимнастика, както и ходенето пеша, когато времето позволява, са начините да не качвате килограми в студената част от годината, а това със сигурност ще облекчи работата на сърцето и сърдечносъдовата ви система, допълва д-р Ралева.

 

Сърдечно болните хора трябва всекидневно да имат умерено физическо натоварване,  като ориентир трябва да бъдат индивидуалните усещания. Ако например нямате оплаквания, като качвате стълби, не е нужно „за всеки случай” да спирате и да почивате, помнете че това не е болест, която се лекува с лежане.

 

Физическа дейност, която не причинява болка, задух, крайна умора, е желателно да я свършите. Обратно - ако създава проблеми, не трябва да проявявате геройство, напук на болката и задуха.

 

Физическата активност води до разрастване на нови кръвоносни съдове в миокарда и затова е полезна и желателна. Но не трябва да прекалявате и да натоварвате сърцето си повече от неговите възможности.

 

Избягвайте храни, които биха качили нивото на лошия холестерол – това е лесно изпълнимо правило, съветва д-р Ралева. 

 

Чаша-две червено вино на ден през зимата биха помогнали за доброто ви настроение и кондиция, при това виното е продукт, богат на антиоксиданти. Но вместо луканка или свински пържоли за мезе, може на нарежете на тънки резенчета 1-2 ябълки или друг плод. Здравословно и вкусно е, ще хареса и на гостите ви.

 

Коментари

Много навременен съвет, ако искаме да пазим разклатеното си здраве! Благодарности, Докторе!

Анонимен
10 яну 2018 16:33

Най-доброто лечение не е ли хората с такива проблеми да почнат да правят леки спортни дейности като 5-10км колело с бавно темпо 3-4 пъти седмично, като почнат да увеличават км. и интензитета. След което ще забравят за холестерол и сърдечни проблеми. Сърцето е мускул който също може да се тренира, ако не се тренира той отслабва... както и мускулите около кръвоносните съдове, които ги свиват и отпускат по време на упраженение.