Публикация

Грипът води до тежки, дори фатални усложнения, не се лекувайте сами

Предупреждението отправи проф. д-р Чавдар Стефанов, началник на КАИЛ в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив


Българинът никога не е готов за грипа защото подценява заболяването, а то води до изключително тежки усложнения. За медиците е ясно, че всяка година грипът взима свои жертви и макар, че досега прогнозите у нас не бяха много застрашителни, вече има и първи смъртен случай – 3-годишно дете. Това заяви проф. д-р Чавдар Стефанов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение /КАИЛ/ в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив и председател на Дружеството на анестезиолозите в България.

Според него основната профилактика на грипа не е в яденето на плодове, хранителни добавки и чесън, както мислят много хора, а в поставянето на ваксини. Трябва да има задължителни имунизации за рисковите групи – малките деца и възрастните хора с много заболявания, тъй като при тях усложненията са най-тежки и често с фатален край. На голяма опасност са изложени също така медиците, кондукторите и учителите, изобщо всички, които имат контакт с много хора.

Най-лошото е, че грипът води до неприятни последствия – различни бактериални инфекции, от които най-тежката е пневмонията, при която много пъти изходът е фатален. В УМБАЛ „Св. Георги“ са изработени протоколи за диагностика, както и за оценка на случая, които дават възможност да се реши в каква клиника да бъде настанен болният – в белодробна или в интензивна или е възможно и амбулаторно лечение.

Много пъти липсата на вярна оценка от страна на пациента или на лекарите води до забавяне на лечението, а това е свързано със сериозно влошаване на състоянието. Често болният продължително време се самолекува, дори и с антибиотици без да се консултира с лекар. Прави го, тъй като му се е зачервило гърлото или е повишил температура. В други случаи отива на доктор, който му предписва лекарства, но в аптеката пациентът сам решава и ги заменя с други. Така пристига в нашето интензивно отделение в изключително тежко състояние, вече с нужда от механична вентилация, в критично състояние. Всяка година по време на грипни епидемии имаме не един такъв случай, посочи проф. Стефанов.

Най-честото тежко усложнение на грипа е пневмонията. А тя може да бъде фатална, въпреки, че в съзнанието на българина тя е едно сравнително леко заболяване. Не трябва да се забравя, че белодробните инфекции са основна причина за смърт в световен мащаб. Те водят до лош изход по-често отколкото инфаркта, инсулта и белодробния рак взети заедно. А пневмонията е принципно лечимо заболяване. Остава въпросът защо е тази висока смъртност.  

„Свинският грип ни разтърси преди 7 години. Тогава в нашата клиника постъпиха 60 души, от които голям процент починаха. В търсене на причините, направихме анализ на пациентите, организирахме конференция в Пловдив, където се установи, че в цялата страна ситуацията е подобна като при нас. Изводът, който направихме е, че причината е в късно поставената диагноза, късното влизане в болницата и при тежки усложнения – забавения прием в интензивното отделение.“

В Европа, в САЩ и в Австралия тежките случаи с грипна пневмония постъпват в интензивното отделение до 72-я час от началото на заболяването, а при нас – след повече от 7 дни. Според проф. Стефанов това показва, че у нас не се мисли за грипа като за нещо сериозно – няма нагласа рано да се лекуват тези пациенти. Здравната система също не е подготвена и също забавя лечението – например, резултатите от изследванията за установяване на грипния вирус се забавят 15-20 дни и идват при доктора, когато болният е оздравял или починал.

Една възможност е при надигащата се грипна вълна хората да носят маски, както е в Япония и Югоизточна Азия, защото навсякъде около тях кихат и кашлят. Едно кихане разпръсва вируси на 8 метра и ако се случи в автобуса,  всички пътуващи са изложени на риск. Не трябва да се забравя, че хартиените маски са ефективни едва няколко часа и след това вече не са бариера за вирусите.

Не на последно място председателят на Дружеството на анестезиолозите в България отбеляза, че грипът и пневмонията са социално значими болести, защото когато се пресметнат болничните, които се ползват, може да се види какво влияние има върху икономиката.

Коментари