Публикация

15 нови случая на трихинелоза в Бургаска област

15 нови случая на трихинелоза в Бургаска област

При съмнение за заразяване незабавно потърсете медицинска помощ, препоръчва МЗ


15 нови случая на заразени с трихинолоза са регистрирани в Бургаска област само през декември миналата година. През 2017 г. заболелите в страната са общо 55. В ЕС България заема едно от водещите места по заболеваемост от трихинелоза (след Полша и Румъния). 

 

Заради започването на активния ловен сезон Министерството на здравеопазването препоръчва задължително извършване на санитарно-паразитологично изследване в акредитирана лаборатория на месото от дивеч, от домашни и диви свине.

 

Хората трябва да избягват консумацията на месо и месни продукти със съмнителен или непроверен произход и без необходимата термична обработка.

 

Трихинелозата е заболяване, което при хората се изявява след консумация на месо и местни продукти, заразени с трихинелни ларви в сурово или полусурово състояние, в чист вид или като различни месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка, сланина, съдържаща месо, и други). 

 

Заболяването се среща повсеместно, най-често през есенно-зимния период, което е свързано както с активния ловен сезон, така и с кланичния период на свинете, отглеждани в личните стопанства.

 

МЗ уточнява, че основните причини за високата заболеваемост от трихинелоза са недостатъчната здравна култура и липсата на информираност сред населението. Друг фактор е недобрият ветеринарно-медицински контрол на меса, добити основно от лов и домашно свиневъдство. Поради тази причина висок риск от заразяване съществува при ловците, при хората, които се занимават с отглеждане на домашни свине и при консумиращите сурови месни продукти или такива с недостатъчна термична обработка.

 

От здравното министерство призовават при съмнения за трихинелоза незабавно да се търси медицинска помощ от личния лекар, както и да се направи консултация с паразитолог.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари