Публикация

Медицинските сестри са намалели с 30 хиляди само за две години

Медицинските сестри са намалели с 30 хиляди само за две години

БАПЗГ иска стартови заплати от 1500 лв.


С 30 хиляди са намалели медицинските сестри в България през последните две години.

 

Това пише в. „Дума“, като се позовава на Българската асоциацията на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Според данни на организацията в момента у нас работят малко над 26 000 сестри, като почти половината от тях обаче са в пенсионна и предпенсионна възраст.

 

В извънболничната помощ не достигат 11 000 сестри, а в болниците дефицитът е близо три пъти по-голям. За последните 20 години акушерките пък са намалели наполовина.

 

Всекидневникът отбелязва, че през тази учебна година във висшите училища в страната са разкрити над 100 нови места за медицински сестри. В София са приети 160 студенти. 

 

Според изискванията на Световната здравна организация за европейския регион на всеки 100 000 души трябва да има по 740 сестри и акушерки, а у нас се падат по 485. Средната възраст на медицинските сестри у нас е 58 години.

 

„В рамките на близките 5 до 10 години ще останем без този персонал. Това ще доведе до влошено качество на грижите. Една сестра работи на две-три места да може да скалъпи някакъв бюджет, за да изхрани семейството, децата“, коментира Петя Найденова, заместник-председател на БАПЗГ, цитирана от изданието.

 

Средната заплата на медицинските сестри е около 600 лева. Съсловната организация настоява за среща със здравния министър и иска стартовите възнаграждения да се увеличат на 1500 лева.

 

 

_____________

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари