Публикация

Първи доказан случай на грипния щам „Хонконг“ у нас

Първи доказан случай на грипния щам „Хонконг“ у нас

При висока температура и болки в мускулите и ставите търсете лекар


Вече има доказан случай на грип от щама „Хонконг” – заболяла е жена в Русе, информира Нова телевизия.

 

Според специалистите той протича тежко. Отделно още много вируси пълнят лекарските кабинети. 

 

„7:20 часа сутринта е, а коридорите на Пета МБАЛ вече са пълни с пациенти. Доста оживено е. Идват болни, като по-голямата част от тях са с кашлица и температура“, коментира д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар в здравното заведение, пред камерите на телевизията.

 

Тя поясни и какви са симптомите на грипния щам „Хонконг“:

Той започва с висока температура, която много трудно се сваля. Лягате си здрав, събуждате се обаче с температура около 39-40 градуса, болка във всички мускули и стави. Боли ви гърбът, гърлото, не можете да дишате, носът е набъбнал, с много секрети.

Д-р Николова подчерта, че този грип започва с „много бурно и драматично начало“. Положителното в случая е, че той върлува в страната в последните 7 години и част от хората вече са го срещали и имат някаква имунна защита срещу него. Той обаче е проблемен при децата и възрастните хора.

 

„При малките деца развитието е много мълниеносно, много бързо настъпват усложненията. Наблюдаваме към 7-8-ия час при дечицата до година, до 3 години развитие на пневмония, на бронхиолити. Това е вирус, който може да даде много често менингити, миозити, перикардити, миокардити“, поясни общопрактикуващият лекар.

 

Д-р Николова посъветва при първи симптоми, особено когато става въпрос за деца, да се търси лекарска помощ, в никакъв случай да не се прибягва до самолечение. Според нея това би усложнило и удължило процеса по лечението.

 

Тя призова болните да си останат вкъщи, да не ходят на работа, където се превръщат в заразоносители.

 

____________

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

 

 

Коментари