Публикация

Безплатни прегледи за жени с рак на маточната шийка

Безплатни прегледи за жени с рак на маточната шийка

Консултациите ще бъдат с гинеколог, лъчетерапевт и химиотерапевт от 15 януари до 3 февруари в УСБАЛО


Безплатни прегледи и консултации за жени с доказан рак на маточната шийка ще се проведат в Университетската специализирана болница по онкологични заболявания (УСБАЛО). Те ще продължат от 15 януари до 3 февруари, а повод за тях е Европейската седмица за борба с тази диагноза в края на месеца.

 

Прегледите засягат всички пациентки с тумори на маточната шийка. Консултациите при тях ще се осъществяват от гинеколог, лъчетерапевт, ако е нужно и от химиотерапевт.

 

Необходимо е предварително записване на телефон 02/80 76 299. В Клиниката по лъчелечение специалистите ще приемат всеки работен ден без сряда от 9:00 до 10:00 часа и от 14:00 до 15:00 часа. Визитите при гинеколог ще са всеки работен ден от 10:00 до 11:00 часа.

 

При нужда от консултация с химиотерапевт пациентите ще бъдат насочвани към такъв, като прегледите при него ще са всеки вторник от 13:00 до 14:00 часа. 

 

Ракът на маточната шийка е вторият по честота, засягащ женските полови органи. Всяка година у нас от него заболяват около 1100 жени, а около 400 умират. Причина за него е човешкият папиломен вирус.

 

Ракът на маточната шийка е един от малкото видове, който би могъл да бъде предотвратен чрез скрининг и профилактични прегледи. Когато се установяват предраковите състояния и бъдат лекувани, може да се избегне развитието на заболяването.  

 

В България, за съжаление, само 40% от пациентките с този вид рак са диагностицирани в първи стадий. Във втори са около 20% и 40% са установени в късните 3-ти и 4-ти стадий, когато лечението на болестта е трудно.

Коментари