Публикация

Женева е домакин на световен форум по здравеопазване


Правителството одобри позицията и състава на българската делегация за участие в 63-ата сесия на Световната здравна асамблея.

Форумът ще се проведе в Женева от 17 до 21 май и в него ще участват представители на всичките 193 страни-членки на СЗО, на различни специализирани агенции и организации от системата на ООН, на правителствени и неправителствени сдружения, официални наблюдатели.

Основната тема на дискусиите ще бъде фокусирана върху свързаните със здравето Цели на хилядолетието за развитие. Участниците ще разискват подготовката за грипна пандемия - обмен на грипни вируси за научни цели и достъп до ваксини и други предимства, прилагането на Международните здравни правила, общественото здраве, иновациите и интелектуалната собственост, храненето на кърмачета и малките деца, безопасността на храните, превенцията и контрол на незаразните болести и др.

Очаква се да бъдат обсъдени стратегиите за намаляване на вредите, причинени от употребата на алкохол; контролът над туберкулозата, вирусният хепатит, трансплантацията на човешки органи и тъкани, както и укрепване на капацитета на правителствата за конструктивно ангажиране на частния сектор при предоставянето на основни здравни услуги.

Предвижда се асамблеята да приеме резолюции по основните въпроси от дневния ред.

Правителствената информационна служба съобщава още, че българската делегация ще даде положителна оценка на представените документи, ще подкрепи предложените проекторезолюции и ще гласува в съответствие с общата позиция на страните от Европейския съюз.

Позицията на България по проекторезолюции, внасяни от други страни, ще се определя от ръководството на делегацията, съобразно българските приоритети в СЗО и в контекста на членството на страната ни в Европейския съюз. Делегацията ще отстоява и българските приоритети.

Коментари