Публикация

КОЦ-Шумен осъди здравната каса за близо 200 хил. лв.

КОЦ-Шумен осъди здравната каса за близо 200 хил. лв.

НЗОК не платила надлимитното лечение на раково болни пациенти


Здравната каса трябва да заплати на Комплексния онкологичен център в Шумен 198 227 лева за проведена болнична помощ и високоспециализирани медицински дейности на хора със злокачествени заболявания.

 

Сумата е дължима за периода от март 2015 г. до февруари 2016 г. Окръжният съд в Шумен е постановил и че върху тях касата дължи лихви, както и над 15 000 лв. направени деловодни разноски, пише в. „Труд“.

 

НЗОК отказвала да издължи сумата с мотива, че не заплаща цялата дейност, а само тази по месечните лимити за цялата страна, според решение от 27 януари 2015 г. на Надзорния си съвет. Имало и възражение за недължимост, заради неотчитане по надлежния ред – неудостоверяване с фактури, спецификации към тях и първи екземпляри на направленията за хоспитализация и тези за високоспециализирани медицински дейности. 

 

Претенциите обаче са оборени от експертизи на вещи лица. Онкоцентърът е отчитал стриктно цялата си лечебна дейност, включително и „надлимитната“ пред касата, уточнява още изданието.

 

В решението се казва, че „правото на здравноосигурените лица на медицинска помощ е безусловно, неотменимо“. Това означава, че лечебното заведение не може да откаже помощ на здравноосигуреното лице на никакво основание. Въвеждането на „лимит“ води до там лечебното заведение да не може да откаже помощ на здравноосигурените, но да е задължено да прави това за своя сметка, което може да го фалира. 

 

„Клаузите, въвеждащи лимит, в конкретния случай са нищожни и поради противоречие с добрите нрави и нормите на Конституцията. Лечебното заведение оказва помощ на лица с онкологични заболявания, при които своевременното диагностициране и лечение е важно за запазване или удължаване на живота. Лишаването на лечебното заведение от възможността да оказва своевременна медицинска помощ на тези лица е в противоречие с правото на живот на пациента, прогласено в чл.28 от Конституцията“, мотивира се съдията по делото Свилен Станчев.

 

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативен съд-Варна.

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари