Публикация

Д-р Ангел Кунчев: Няма да допуснем епидемия от морбили

Д-р Ангел Кунчев: Няма да допуснем епидемия от морбили

Превенцията е навременната имунизация


Вносът на морбили в страната винаги е възможен. За предстояща епидемия не може да се говори, защото надали ще я допуснем.

 

Това коментира д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Обстановката около нас не е спокойна. Особено в Румъния – това е най-засегната страна в последните две години. Заболелите от морбили там бяха над 5-6 хиляди, по последни данни смъртните случаи - 36-37. Расте заболеваемостта в момента и в Гърция – регистрирани са над 900 случая. В Македония и Сърбия също има заболели, поясни д-р Кунчев.

Миналата седмица Министерството на здравеопазването призова родителите за спешна имунизация след епидемията на Балканите.

 

„Определено искаме да напомним и на личните лекари, и на родителите да проверят имунния статус на децата си и където има неизпълнена имунизация, да бъде направена”, посъветва главният държавен здравен инспектор.

 

Той уточни, че „морбили е най-заразното заразно заболяване и се предава много лесно“.

 

Вирусът се насочва към нервната система. В някои случаи дава много тежки менингити и енцефалити. При закъсняло лечение понякога усложненията са много сериозни. „В 90% от случаите болестта преминава без остатъчни явления“, допълни д-р Кунчев.

 

Превенцията е навременната ваксинация. Имунизациите са две – на 13 месеца и на 12 години. 

 

___________

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари