Публикация

Стотици преминаха през грипния кабинет на ВМА

Стотици преминаха през грипния кабинет на ВМА

Какви са първите симптоми и как да се предпазим?


Близо 200 души са преминали от 29 декември 2017 г. досега през открития специално за сезона грипен кабинет в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинската академия.

 

„Този кабинет се разкрива всеки грипен сезон и в момента работи с пълна сила. След новогодишните празници наблюдаваме нарастване на броя на заболелите, като на място преценяваме дали се нуждаят от амбулаторно лечение или трябва да бъдат хоспитализирани”, коментира полк. доц. Георги Попов – началник на Катедрата по инфекциозни болести.

 

Той е категоричен, че
още при първите симптоми трябва да се потърси лекарска помощ, за да се избегнат усложнения като пневмонии, менингоенцефалити, отити, синузити, неврити и други.

 

„Пациентите, които идват в този кабинет, най-условно могат да бъдат разделени на две групи, в зависимост от симптоматиката”, заяви доц. Попов, като подчерта, че тънката разлика между грип и обща настинка трябва да бъде направена именно от специалист, за да се назначи и адекватното лечение.

 

По думите му,
характерно за грипа е острото начало, болки в ставите, очите, обща интоксикация – болният е отпаднал, не му се работи, няма настроение, има висока температура над 38 градуса, придружена с втрисане, суха кашлица.

 

„При общата настинка нещата са постепенно започващи с първоначални белези. Тук водещото е едно кихане, температурата е повишена, но е под 38 градуса”, пояснява инфекционистът.
 
А съветите, които дава, за да се предпазим, са консумация на повече плодове, предимно цитрусови, зеленчуци, да приемаме повече течности и чай.

 

Важна, по думите му, е и здравната култура на хората: „Болните трябва да се изолират вкъщи, да се носят маски. Трябва да се внимава за хигиената на ръцете – грипните вируси се задържат по повърхностите и лесно можем да се заразим”.

 

„Към момента засеченият грипен вирус е H2N3 – „Хонконг”, който е по-благоприятен, защото голяма част от населението вече се е срещала с него и има изграден имунитет. Засегнати от него ще са най-вече малките деца и хора с преходни и хронични заболявания. Очакванията са грипният сезон да е по-силен в края на месец януари”,
прогнозира още доц. Георги Попов.

Коментари