Публикация

Жените страдат по-често от депресия през зимата

Жените страдат по-често от депресия през зимата

Изследване във Великобритания установява, че при дамите се наблюдават сезонни вариации на симптомите на депресия, както и симптоми на умора и липса на удоволствие


За хората, които страдат от сезонно афективно разстройство, зимата може да донесе много повече от ветрове и снегове. Този сезон може да предизвика чувства на безнадежност и депресия. Жените сe справят по-зле със сезонните депресии от мъжете, установи ново британско изследване.

 

Сезонните вариации на депресивните симптоми са много по-чести при жените, отколкото при мъжете, твърдят изследователи от Университета на Глазгоу, Великобритания. Кулминацията на тези симптоми е именно през зимния период, съобщава изданието Medical News Today. 

 

Как влияят сезоните?

 

Сезонното афективно разстройство е форма на депресия, която се появява и изчезва със сезоните. Симптомите включват чувство на депресия, безполезност, липса на енергия, умора и липса на интерес за неща, които обикновено доставят удоволствие на хората. Най-често сезонното афективно разстройство се активира през есента  и до настъпването на лятото симптомите отшумяват. 

 

Проучването е проведено от екип на Института за здравето в Глазгоу, ръководен от Даниел Смит. Направен е анализ на данни за 150 000 британски пациенти. Изводите са публикувани в сп. Journal of Affective Disorders.

 

Биологичен механизъм, свързан с пола?

 

Изследователите проучили какви са депресивните симптоми на участниците през различните сезони, както и симптомите на потиснатост, липса на удоволствие - анхедония, умора и напрегнатост.  Екипът също така проучил каква е връзката между симптомите на депресията, продължителността на деня и средните външни температури. 


Анализът установил, че при жените се наблюдават сезонни вариации на симптомите на депресия, както и симптоми на умора и липса на удоволствие. При дамите симптомите на депресия, умора и анхедония били най-силно изразени през зимата. При мъжете подобни вариации в симптомите не били открити. 


Изводите от изследването са направени, след като били взети под внимание фактори като социален живот и навици като тютюнопушене, консумация на алкохол и физическа активност. Данните от изследването дават нови доказателства, че жените може би са по-склонни да се влияят от сезоните, в сравнение с мъжете. 


„Все още не можем напълно да разберем механизма на това въздействие. Интересното обаче е, че вариациите в симптомите се случват независимо от социални фактори и начин на живот, като подсказват, че може би става въпрос за механизъм, който е характерен само за единия пол“, коментира ръководителят на изследователския екип Даниел Смит.

Коментари