Публикация

Проверки в болници за поддържане на фалшив щат

Проверки в болници за поддържане на фалшив щат

МЗ може да отпусне 6 млн. лв. на общинските лечебни заведения


Навсякъде, където имаме информация за фалшив щат, ще направим проверки. 

 

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти. 

 

Коментарът му идва след като вчера кметът на община Белоградчик Борис Николов заяви, че се налага болници да поддържат по-голям щат, отколкото им е нужен.

 

„Поради изискването на стандартите за покриването на пътеките, в нашите болници фигурират десетки фалшиви документи и дипломи, за да се покрива пътеката. На практика тези лекари не са на работа. Те си дават дипломата и идват края на месеца за заплата. Голяма част от тях не знаят и къде са и болниците“, отбеляза кметът пред БНТ.

 

Министър Ананиев подчерта, че в белоградчишката болница ще бъде направена проверка от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и ако се констатират нарушения, ще последват съответните наказания.

 

Здравният министър уточни, че при извършени инспекции, включително и в държавните болници, на някои места е установено, че персоналът, който трябва да е наличен, не е на работното си място.

 

Той коментира, че при изготвянето на доклада за финансовото състояние на държавните болници са анализирани потребности от здравни дейности и грижи във всяка от 28-те области в страната. На тази база Министерството на здравеопазването ще предложи на общините варианти за преструктуриране на техните лечебни заведения. 

Това може да бъде само наше предложение, а самото извършване на оптимизирането трябва да стане с решение на съответните общински съвети. Има и доста добре работещи болници, но има и такива, които могат да бъдат трансформирани в ДКЦ-та с определен брой легла, уточни още Кирил Ананиев.

 

Министърът конкретизира: „По една специална наредба, ние можем да подпомагаме за определен тип дейност общинските болници със сумата от 6 млн. лв., в контекста обаче на преструктурирането на самите лечебни заведения“.

 

Той коментира и медицинските стандарти, като подчерта, че в някои от тях има изисквания, неотговарящи на актуалното състояние на системата. Ето защо всички стандарти ще бъдат обсъдени с Българския лекарски съюз по време на преговорите за НРД.  

 

По отношение броя на медицински сестри в страната, министърът заяви: „Това, което можем да направим, е да предложим на МОН да увеличи приема за медицински сестри. Можем да създадем необходимата организация за повишаване квалификацията и преквалификацията на специалистите по здравни грижи“. 

 

Въпросът за повишаване заплатите на медицинските сестри не е само от компетенциите на министъра на здравеопазването, а трябва да се разгледа съвместно със синдикати и работодатели, тъй като те са най-важният фактор за формирането доходите на персонала в болниците, стана ясно още от думите на министъра. Следващата седмица предстои среща с представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари