Публикация

Какво е махмурлук и как да се спасим от него

Какво е махмурлук и как да се спасим от него

Каква е биологията на махмурлука


75% от употребяващите спиртни напитки са изпитвали махмурлук поне един път, 15% са се сблъсквали с този проблем най-малко един път в месеца, 25% от студентите са били жертви на неприятните симптоми всяка седмица, сочат данните от статистиките.

Какво редставлява махмурлукът?

Веисалгия е медицинското наименование на това посталкохолно състояние, което се проявява чрез един, няколко или всички изброени по-долу симптоми:

  • Обща отпадналост
  • Главоболие
  • Чувствителност към светлина и звуци
  • Повдигане
  • Загуба на апетит
  • Треперене
  • Повръщане
  • Умора
  • Слабост
  • Учестено сърцебиене
  • Повишено кръвно налягане
  • Обезводняване – сухота в устата, силна жажда
  • Тревожност
  • Лош сън

Главоболието, слабостта и обезводняването са най-често срещаните симптоми, а най-рядък е треперенето. Тежестта и количеството им зависят от самия човек, но винаги важи правилото, че колкото повече е употребеният алкохол, толкова по неприятен е махмурлукът.

 

Какво се случва в организма ни, за да се появи махмурлук

 

Попадайки в кръвоносната  ни система, алкохолът  заставя хипофизата в мозъка да блокира образуването на вазопресин (известен като антидиуретичен хормон). Без него бъбреците отправят водата директно в пикочния мехур, а не в организма, на когото е необходима. Затова при употребата на спиртни напитки хората по-често посещават тоалетната.

Според изследванията след изпиването на 250 милилитра алкохол организмът извежда от 800 до 1000 милилитра вода. Тоест загубата на течности спрямо изпитото е 4:1. Този ефект отслабва, когато човек започне да изтрезнява, но при всички случаи го очаква неспокойна нощ, защото организмът му се нуждае от вода, която трябва да се набави.

 

Различните видове алкохол водят и до различни симптоми на махмурлука

Това е свързано с факта, че някои спиртни напитки имат по-висока концентрация на странични продукти от ферментацията. Най-голямо количество от тях се съдържат в червеното вино, бърбъна, коняка, уискито и текилата. Бялото вино, ромът, водката и джинът обикновено имат по-малко такива съединения, затова и махмурлукът след тяхната употреба е по-лек. 33% от участниците в изследване, които са пили значителни спрямо теглото им количества бърбън, съобщили за силен махмурлук. А само 3% от изпилите същото количество водка, се оплакали от толкова силни симптоми.

 

Вижте още: С какво не бива да се смесва алкохолът

 

Мит ли е стратегията „клин клин избива“

Много хора вярват, че ако на другия ден изпият неголямо количество алкохол, ще преборят махмурлука и ще елиминират здравословните проблеми. Това донякъде е истина, но не съвсем. На следващия ден черният дроб все още преработва токсините, останали от алкохолния обмен в организма. Ако изпиете някаква спиртна напитка, за кратко време ще намалите дразнещите и причиняващи дискомфорт симптоми, но подлагате и без това претоварения черен дроб на допълнително изпитание.

Някои болкоуспокояващи средства са по-ефективни в борбата с махмурлука. Поне главоболието може да се намали.

 

източник: jivotatdnes.bg

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари