Публикация

Хирурзи от „Пирогов“ и ВМА спасиха 4-месечно бебе

Хирурзи от „Пирогов“ и ВМА спасиха 4-месечно бебе

Момиченцето е оперирано заради тумор в черния дроб


4-месечно момиченце живее благодарение на едни от най-добрите лекари у нас – детският хирург д-р Цветко Георгиев от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и проф. Никола Владов от Военномедицинската академия. 

 

Медиците обединиха усилия в първите дни на 2018 г. и извършиха резекция на черния дроб по повод голяма туморна формация, която обхваща едната половина на дроба и изпълва цялата коремна кухина.

 

Образуванието, с размер на детска главичка, е открито случайно. Семейството веднага е насочено към лекар в София, който пък го препраща към д-р Цветко Георгиев от „Пирогов”. 

 

В университетската спешна болница, известна с уникалните си детски клиники и отделения, веднага са извършени редица изследвания. Те показват, че туморът се развива прогресивно, довел е до анемично състояние и трябва да бъде отстранен възможно най-бързо. 

 

Д-р Георгиев се свързва с проф. Никола Владов. Двамата обединяват усилия в името на живота и здравето на малката пациентка, а резултатът от добрата колаборация не закъснява. Седмица по-късно детето вече е изведено от детската реанимация. Сега младата госпожица е настанена в Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии на „Пирогов”, под зоркия поглед на д-р Цветко Георгиев и екипа му. 

 

Според корифеите в хирургията не е новост, че детето се е родило с тумор. Толкова голям, обаче се среща рядко. 

 

Лекарите дават положителни прогнози за малката пациентка – тя ще води нормален начин на живот.

Коментари