Публикация

Николай Хаджидончев оглави Българската организация за верификация на лекарствата

Николай Хаджидончев оглави Българската организация за верификация на лекарствата

Позицията председател на сдружението се заема на ротационен принцип


Николай Хаджидончев, изпълнителен директор на „Актавис“ ЕАД и председател на УС на БГФармА, пое председателството на Сдружение „Българска организация за верификация на лекарствата“ (БОВЛ) от 01.01.2018 г.

 

Позицията председател на сдружението се заема на ротационен принцип с едногодишен мандат за всяка от организациите членки.

 

„Тази година е изключително важна като подготовка за внедряване, експлоатация и поддръжка в България на ефективна система за верификация на лекарствените продукти, напълно съвместима и интегрирана с Европейската система за верификация. Системата в България трябва да започне да функционира от началото на 2019 г., с цел предотвратяване навлизането на фалшифицирани лекарства в законната верига на доставки и осигуряване на българските пациенти с допълнителна гаранция за качеството на техните лекарства. Това е основен приоритет в работата на БОВЛ и на мен като председател на сдружението тази година“, заявява Николай Хаджидончев.

 

Сдружение „Българска организация за верификация на лекарствата“ е създадено на 14.03. 2016 г., с цел подпомагане прилагането в България на Директива 2011/62/ЕС за предотвратяване навлизането на фалшифицирани лекарства и осигуряване на снабдяването на пациентите с автентични лекарствени продукти. БОВЛ е учредена от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България- АРФарМ; Българската генерична фармацевтична асоциация – БГФармА; Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства; Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българския фармацевтичен съюз.

 

България е сред първите държави в Европа, регистрирали такава организация.

Коментари