Публикация

Какво се случва с човешкото тяло в Космоса?

Какво се случва с човешкото тяло в Космоса?

Японски астронавт съобщи, че пораснал 9 см. Оказа се, че се е объркал – били само 2 см


Космосът е доста непознато и опасно място и вече е доказано, че  продължителният престой там оказва влияние върху човешкото тяло, което невинаги е благоприятно. Прегледите на много астронавти установяват промени в организма им, след като се завърнат на Земята.

 

Наскоро японският астронавт Норишиге Канаи излезе начело в новините, след като съобщи от Космоса, че е пораснал с 9 сантиметра по време на 3-седмичния си престой на борда на Международната космическа станция (МКС), съобщи ТАСС. 

 

Агенцията цитира страницата на Канаи в туитър, където той написа на 9 януари: "Днес имам важно съобщение. Проведох медицински прегледи на МКС и се оказа, че моят ръст се е увеличил с 9 сантиметра. Издължил съм се и то само за три седмици".  Канаи се притеснявал как ще се побере с новия си ръст на кораба "Союз" при връщането му на Земята.

 

Защо ръстът се увеличава?

 

Известно е, че в Космоса ръстът на човека се увеличава с 1-2 сантиметра. Досега обаче не беше съобщавано за подобен рекорден ръст на астронавт от 9 сантиметра.

 

Часове по-късно Канаи призна, че е пресметнал погрешно ръста си и че той всъщност се е увеличил само с 2 см, предаде Би Би Си.  Увеличението на ръста на астронавтите обаче е нормален процес, обясняват изследователите. Без наличието на земна гравитация прешлените на гръбначния стълб могат да се разширят или „разтоварят“, което води до малка промяна в ръста на човек в Космоса. Изследванията обаче също така показват, че след като астронавтите се приберат на Земята, ръстът им се връща към нормалните си параметри, припомня Би Би Си.

 

Какво се случва с организма за 1 г. в Космоса?

Астронавтът Скот Кели

Обикновено астронавтите са изпращани на МКС за около 6 месеца. Американецът Скот Кели обаче постави рекорд през 2016 г. , след като остана там 340 дни заедно с руския си колега Михаил Корниенко. Целта на мисията беше да се разбере по-добре как безтегловността, радиацията и изолацията се отразяват на човешкото тяло при по-дълъг престой в Космоса.

 

Какво показаха подробните изследвания на Кели преди 1 г. – четете ТУК

 

Тъй като Скот Кели е единият от двама братя близнаци, изследванията му бяха особено интересни за установяване на дълготрайното влияние на Космоса върху човешкия организъм. След като се завърна на Земята, Скот Кели премина през много сериозни и подробни тестове, които бяха сравнени с тези на брат му – близнак Марк Кели.

 

 

Астронавтът разказа, че дългият престой в Космоса е предизвикал цял списък от симптоми. „Имах усещания за болезнени участъци по тялото, схващания, известна загуба на костна маса и загуба на мускулна маса. Имах подуване на определени места и увеличение на вътрешно черепното налягане“, разказа Скот Кели. По време на престоя му в Космоса имал и различни кожни обриви. След връщането на Земята се появили гадене и замаяност по време на адаптирането му към условията.  

 

Здравни проблеми, с  които астронавтите трябва да се справят

 

Астронавтите, които се отправят на дълги мисии в Космоса, трябва да се справят с редица предизвикателства за техния организъм. Това ще важи в особена степен при една бъдеща мисия до Марс, прогнозира НАСА. Ето някои от най-големите предизвикателства:

 

  • Бързата промяна в гравитацията  в Космоса може да причини загуба на костна плътност до 1% на месец.  Това може да доведе до остеопороза
  • Липсата на гравитация също така може да доведе до придвижване на флуидите нагоре в тялото, което да причини подуване, високо кръвно налягане и проблеми със зрението и с различни органи. Храненето и физическите упражнения в Космоса стават много важни, като вземането на медикаменти в превантивен план и стриктното наблюдение и контрол на биологичните параметри целят избягването на появата на здравословни проблеми като загуба на костна и мускулна маса в перспектива
Скот Кели прави снимки в Космоса
  • Животът в изолация може да причини поведенчески и психологески проблеми.  Тъй като естественият биологичен часовник не функционира, може да се развият депресии и разстройства на съня. Затова на Международната космическа станция е монтирана система с LED технология, която имитира смяната на светлината на Земята и така се стимулират естествените ритми на тялото.
  • Тясното пространство също така означава, че микробите в тялото по-лесно преминават от един организъм в друг. Средата в затворена станция или кораб може да отслаби имунната система, така че урината, слюнката и кръвните проби на астронавтите се следят внимателно, за да се гарантира, че няма повторна активация на спящи вируси.
  • Излагането на радиация е по-голямо в Космоса, отколкото на Земята.  Без защитната атмосфера на Земята човек може да е по-застрашен от развитието на туморно заболяване или увреждане на нервната система.  Космическата радиация също така може да причини умора или гадене. Не трябва да се забравя, че МКС е разположена точно в рамките на защитното поле на Земята, което намалява подобни рискове. За по-далечните мисии обаче трябва да се намери начин да се неутрализира тази опасност. 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари