Публикация

Всяка година 400 000 души в Европа умират преждевременно заради мръсен въздух

Всяка година 400 000 души в Европа умират преждевременно заради мръсен въздух

Това е глобален проблем, смята еврокомисар Кармену Вела


400 хил. души умират преждевременно всяка година заради мръсния въздух в Европа. 
Това каза комисарят по околната среда Кармену Вела в интервю за БНТ. 

 

„Замърсяването на въздуха е глобален проблем. Не само за България и Европа, но и за целия свят. Но нека се фокусираме върху Европа. Ние сме много загрижени, защото всяка година в Европа преждевременно умират 400 000 души заради лошото качество на въздуха. И тук не включвам хроничните заболявания, които нашите граждани развиват. Това е важен проблем, с който трябва да се справим, България също работи по този въпрос. Имаме правила, директиви, регулация, но това не е достатъчно. Всички държави членки трябва да правят повече. Не само България, но всички останали държави от Европейския съюз. България не е изключение“, изтъкна еврокомисарят.

 

Кармену Вела подчерта, че министърът на околната среда и водите Нено Димов, с подкрепата на Комисията за екоиновациите, организира форум за подобряване качеството на въздуха.

 

„Този форум ще помогне не само на България, но и на другите държави членки да постигнат целите, които сме поставили”, допълни еврокомисарят.

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари