Публикация

Хормонална спирала

Защо, кога и как хормоналната спирала да бъде предпочетена като контрацепция, профилактика и лечение


Хормоналната спирала е вътрематочно, Т-образно пластмасово тяло, което за разлика от стандартните медни спирали има силиконов „контейнер“, съдържащ хормона левоноргестрел - гестаген, т.е. подобен по ефект на хормона прогестерон. Освен основните и важни части (контейнер и хормон), този вид спирали  имат и контролни конци (изкуствени влакна), необходими за тяхното регулиране, както и за премахването им.

Хормоналният цилиндър е изготвен по такъв начин, че ежедневно и постоянно да излъчва активното вещество, което въздейства на маточната лигавица, матката и организма. Хормонът е гестаген, имащ прогестероново действие.

 

Защо да бъде предложена и избрана тази хормонална спирала?

 

За да бъде отличена от стандартната спирала в практиката тя се нарича хормонална система. Създадена е като иновативен продукт, който доставя активното вещество на точното място, за което е предназначено – действа в прицелната зона – само върху маточната лигавица и мускулатурата на матката. По този начин са избегнати страничните рискове, които могат да бъдат причинени, когато гестаген се приема през устата, кожата или като имплант.

 

Какви са крайните ефекти от прилагане на хормона левоноргестрел?

 

 

Намаляване дебелината на маточната лигавица – с времето, тя изтънява и дори атрофира и се достигат необходимите ефекти на хормоналната система:

  • Контрацепция – тънката, атрофирала лигавица е неблагоприятна среда за развитие на бременност и оплодената яйцеклетка не може да се загнезди и развие в нея. Това е първият и най-важен контрацептивен ефект.
  • Хормонът левоноргестрел (LNG) има потискащ ефект върху жлезите, образуващи секрет в маточната шийка. Цервикалният секрет се сгъстява и по този начин се формира плътна „тапа“, която пречи за проникване на сперматозоидите. Това е т.нар. бариерен, контрацептивен механизъм. Освен това предотвратява и навлизането на инфекциозни причинители от влагалището към матката, тръбите и коремната кухина, т.е. има противовъзпалителен, противоинфекциозен ефект.Много важно действие на хормоналната система, свързано с атрофирането на маточната лигавица (ендометриума), е намаляване на количеството кръв и болката по време на менструация. Често се стига до аменорея (липса на менструация) – това е търсен, положителен и очакван ефект на хормона LNG. Хормоналната система се препоръчва и за жени с обилна, продължителна и болезнена менструация, а причините за този проблем често се дължат на удебеляване лигавицата на матката – общо, за цялата лигавица или в локални зони (ендометриални полипи).

 

Жени с налични структурни заболявания на матката като миомни възли и/или ендометриоми също могат да използват системата за лечение и дори за профилактика. Хормонът действа антипролиферативно както върху лигавицата, така и върху миомните възли (маточната мускулна тъкан). Чрез този ефект се спира растежа на миомните възли и ендометриозните огнища и те постепенно намаляват. Двете заболявания – миоматоза и ендометриоза - са хормонално обусловени и се стимулират от естрогените. Проявяват се около и след 40 годишна възраст и се дължат на хормонален дисбаланс – налице са релативно по-високи (небалансирани) естрогенови нива, докато гестагените (прогестерона) са занижени. С хормоналната спирала постепенно се въвеждат в прицелния орган и тъкани ефективни дози гестагени и по този начин се противостои на хормоналния естрогенов дисбаланс , т.е. ефектът върху маточната лигавица и мускулните стени е лечебен и профилактичен.

Действието на хормоналния разтвор е пет години и след неговото изчерпване, хормоналната система започва да действа като инертна обикновена спирала – тип „чуждо тяло“.

 

Положителните ефекти на хормоналната система:

  • Контрацепция – противозачатъчен ефект;
  • Лечение и профилактика на маточните патологични кръвотечения и менструации;
  • Профилактика и лечение на доброкачествените заболявания на маточното тяло – миома и аденомиоза (ендометриоза на матката);
  • Профилактика на инфекциите в горните отдели на женската полова система – предпазва родовия апарат на младите жени, които искат да родят планово, по-късно.

Хормоналната система може да бъде премахната винаги, когато жената пожелае, или по медицинска причина.

 

 

В кои случаи да бъде предпочетена тази хормонална система?

  • При жени, планиращи своята бременност – профилактиращи ( с цел, предпазване от риск за инфекции на женските полови органи;
  • При жени с проблемно кръвотечение, с обилна и продължителна и/или болезнена менструация.  С тази спирала се лекува хиперплазиралата маточна лигавица – общо или като полип на ендометриума.

 

Кога да бъде поставена хормоналната спирала?

  • При жени без заболявания и нормална менструация (т.е. за контрацепция) – след стандартен гинекологичен преглед и ултразвуково изследване на женската полова система, тази спирала е за предпочитане да се постави в края на менструалния цикъл или непосредствено след него;
  • При жени с доброкачествена хиперплазия на маточната лигавица или полип на маточното тяло – препоръчително е първо да бъде направен кюретаж (абразио), за да се отстрани удебелената лигавица или полип. Поставянето на такава спирала може да бъде и непосредствено след хистероскопия;

При жени с миоматоза (аденомиоза) – след преглед и видеозон, преценяват се промените – къде се намират възлите и колко са големи; възрастта на жената – около 40-45 годишна жена с миомни възли до 30-35мм, които да са далече от ендометриума. Считам това за най-благоприятно, като очакван ефект и краен резултат за жената. Така тя ще избегне, най-често, операция за премахване на миомата, полипа или жлезистата хиперплазия.

Когато жената е малко над 40 години, може да се наложи поставяне на втора хормонална спирала след изтичане на 5-годишния период на действие. При жените на 45 и над тази възраст е възможно да бъде достатъчна и само една такава спирала, защото след 50-те жените спонтанно навлизат в климакс. Тогава яйчниците изчерпват своята хормонална (естрогенова) продукция и липсва хормонален стимулатор на заболяванията на маточната лигавица и маточното тяло. Проблемите се решават спонтанно от организма – настъпва резорбация (атрофия) на миомните възли и маточната лигавица, характерни за аменореята в менопаузалния период.

 

 

Странични ефекти на хормоналната система – много редки или подлежат на корекция.

 

Системното действие на хормона левоноргестрел (LNG) е твърде ограничено – той действа само в областта на матката. Възможно е обаче, да се повлияе настроението, да се появи главоболие и дискомфорт, но това е много рядко.По-често настъпват продължителни кръвотечения след поставянето на хормоналната спирала, дължащи се на ненастъпилия ефект от атрофия на ендометриума (дразнене-тип „чуждо тяло“). Те се лекуват с кръвоспиращи препарати или гестагенни хормони. Повлияват се сравнително бързо и лесно.

 

Премахването на хормоналната система може да бъде извършено по всяко време. Най-често след изтичане на 5-годишния срок и прекратяване действието на хормона. Поставяне на нова такава система може да се извърши непосредствено след сваляне на предишната – т.е. в един и същи преглед.

 

Запознаването с този тип спирала дава нови възможности за избор на контрацепция, лечение и профилактика на дамите, но винаги, съобразявайки се с напътствията и препоръките на техния гинеколог.

Коментари

Анонимен
22 авг 2019 11:50

Е ли възможно и доколко такъв тип вътрематочна спирала, е удачно да се постави при диабетичка на 50г. с цел, намаляване на кръвотечението по време на менструация. Благодаря

ЗДРАВЕЙТЕ . ДИАБЕТА  НЕ ГО  СЧИТАМ  КАТО ПОКАЗАНИЕ ИЛИ ПРОТИВОПОКАЗАНИЕ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА СПИРАЛА . ПО ПОВОД  ОБИЛНА  МЕНСТРУАЦИЯ . ТРЯБВА ДА СЕ  ИЗЯСНИ 1 - ГИНЕКОЛОГ. СЪСТОЯНИЕ НА МАТКА , ЛИГАВИЦАТА И . ЯЙЧНИЦИТЕ С  ПРЕГЛЕД , ТВ УЗИ .БИХ ПРЕПОРЪЧАЛ  ЗА  50 ГОД. ДА СЕ ПРЕЦЕНИ  И ЯЙЧНИКОВИЯ  РЕЗЕРВ  С  ИЗСЛ. ПОНЕ НА  ФСХ . ОБЩОТО ВИ СЪСТОЯНИЕ  , КОАГУЛАЦИОННИЯ  ВИ  СТАТУС / КРЪВОСЪСИРВАНЕТО/. ДА  СЕ  ОБМИСЛЯТ  И  ДР. НАЧИНИ  ЗА  ОГРАНИЧАВАНЕ  НА  ОБИЛНАТА МЕНСТРУАЦИЯ - ВИТ. К /1 Т.ДН. ПРИ  ОБИЛНО КЪРВЕНЕ , КАЛЦИЙ НА ТАБЛЕТКИ , ВИТ. Ц , СЪДОУКРЕПВАЩИ ПРЕПАРАТИ , ГЕСТАГЕННИ  ТАБЛЕТКИ / ПРОГЕСТЕРОНОВИ  ПРЕПАРАТИ/ . ХОРМОНАЛНАТА  СПИРАЛА  Е  ЗА СРОК  ОТ  5 ГОД. ИМА  СРАВНИТЕЛНО  ВИСОКА ЦЕНА ОКОЛО 300ЛВ. , ПОСТАВЯНЕ + ЛВ. НЕ ЕН  СТРАН. ЕФЕКТ Е ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО / ЧЕСТО/  ПРОДЪЛЖИТЕЛНО  ЦАПАЩО  КЪРВЕНЕ ОТ  МАТКАТА ОКОЛО  6 МЕС. ТОВА ТРЯБВА  ДА  СЕ  УТОЧНИ  И ДА СЕ ОБСЪДИ КАТО И  ВИЕ  ВЗЕМАТЕ  РЕШЕНИЕ  ЗА  ПОСТАВЯНЕ НА  ХОРМОНАЛНА СПИРАЛА . НАСЛЕДСТВЕНОСТТА  СЪЩО Е ФАКТОР С  КОЙТО ТРЯБВА  ДА  СЕ  СЪОБРАЗИМ .   ЗА  ПОВЕЧЕ  ИНФОРМАЦИЯ И  РАЗГОВОР  Е  НЕОБХОДИМ  И  ПРЕГЛЕД И ЗАПОЗНАВАНЕ С КОНКРЕТНИЯ  СЛУЧАЙ  Т.Е.  С ВАС !!  В  БУРГАС ТРАНСПОРТНА  БОЛНИЦА   АГ. К-Т , ЕТАЖ 2 ,  № 208  ТЕЛ.  0888 492 104   ПОЗДРАВИ  И БЪДЕТЕ  ЗДРАВА !!!

Анонимен
24 яну 2020 10:07

Здравейте, аз съм с ендометриоза, като десният ми яйчник е премахнат оперативно поради голяма ендометриозна киста. От тогава съм с много болезнена менструация. Препоръчва ли се в този случай поставяне на хормонална спирала, като основната ми цел е лечение. Благодаря! 

Здравейте . Разбирам , че  мц  е болезнен , но  освен това   редовен ли е , обилен ли е  и колко  продължава ? Раждала ли сте , имате ли  промени в  матката - т.нар. аденомиоза или  миоматозни промени , сраствания ?  На  колко години сте , какво  работите ?  Да  може  да  се използва  за лечение  на  болезнена  менструация  хормоналната  спирала , като  се  има  предвид   отговорите на  поставените  амнестични  въпроса . Да се  прецени  полза риск и дали  си  заслужава да  се  ползва  този  метод  при  Вас . Правилен  отговор  трябва  да  получите след консултация  и  преглед  при гинеколог  на  когото  имате  доверие . С  уважение  и поздрави .

Елена Иванова
20 юли 2023 19:46

Възможно ли е поставянето на хормонална спирала при прием на нолвадекс?

Здравейте . Предвид  страничните  действия  на  нолвадекс / тамоксифен като  хиперплазия  на  ендометриума / маточната лигавица и риск от  неправилни кръвотечения е подходящо  да  са  помисли  като противодействие  евентуално поставяне на  хормонална спирала .  Трябва  да  се  има предвид  възрастта , общото състояние и  гинекологичният преглед и  вероятно коментар  с  онкотерапевта  поради  поставяне на гестагени хормони който макар  и рядко  може  да  са противопоказани при  изследване  на хормоналната  рецепторна  чувствителност на основният  тумор, който вероятно  е  от млечните жлези / гърдата/ .  Самото  поставяне  и проследяване трябва  да е идентично и пир  др.  показатели за  хорм. спирала . Обърнете се  към вашият  гинеколог . Поздрави .

Здравейте, интересува ме може ли хормоналната спирала да се замести с прием на БИОИДЕНТИЧЕН прогестерон като Утрогестан например и в какви дози трябва да бъде приложен за да се спре обилно кървене, на фона на две абразия в близкото минало.

Здравейте .  Моля уточнете , какъв  е  хистологичния  резултат от  абразиите ? На колко  години сте ? Има ли  съпътстващи промени  в матката - миомни възли ? За лечение  и  профилактика  на обилни  кръвотечения според това  което съм  научил е че  биоидентичните  гестагени /Утрогеста , Дуфастон/ е  по  добре  да се  заместват , т.е. препоръчват се с  по-добър / силен ефект гесгагените  с  андрогенен  произход . Това са  Примолут нор , Оргаметрил -който сега липсва на аптечният пазар  у нас. Ако  преценя , предлагам- изписвам Примолут нор 2 х 1 т.дн.  от  10 ден на мензеса за 15 дни  или от  16 ден /от началото/ на  мензеса  за 10 дни . Това  да  се  повтаря за  3 месеца /МЦ/. Следва  контр.  ТВ УЗИ след  МЦ да  измерване дебелината  на  маточната  лигавица . Не  винаги  бързам  с предложение  за  хормонална  спира . Препоръчван я  за сравнително млади жени  след  40 - 45 години . Тъй като  мензеса  след  тази  възраст  често е ановулаторен / няма овулация , жълто тяло и достатъчно гестагени . Така естрогените превалират  и именно  те  водят  до хиперплазия , и  ендометриялни  полипи .  Хормоналната спирала доставя постоянно в  достатъчно  количество гестагени в  матката  и те въздеистват  в/у  ендонетриуна . Така  се стига  до  изтънявяне - атрофията му и  МЦ€  стават оскъмти  и дори  впоследвещите  2 ,3 , 5 години  от  поставянето и  може  жената да  не кърви  ежемесечно .дори  МЦ  да  спре . Това  не  е  проблем за женският организъм , мори  е в  полза - избагват се  анемии , сигурност  , че нама  да има  рискова  хиперплазия  на  мат. лигавица , няма да  се развият миомни възли , но  ако  ими  такива  те  спират  да  нарастват  и дори  намалят  с времето  на  действие  на  хорм. спирала .  Това  е  моето  мнение , но  то може  да  се  кокретизира само след анамнеза, преглед  и  изследвания  в  конкретен случай . Моля  ако  искате  елате  на  преглед . Има  тел.  и адрес в личнитеми  данни в  Кредоуеб иил  интернет .    Поздрави .

Здравейте отново, благодаря за изчерпателния отговор. Резултатите от абразиите са жлезисто-кистозна хиперплазия на мат шийка и полипоза, като няма атипични клетки и изменения. Нямам миоми, миомни възли, яйчниците са чисти. Опасението ми е че синтетичните хормони в дългосрочен аспект, причиняват много странични ефекти и според това, което съм чела водят до рак. Затова идеята ми беше да заменя синтетичните с биоидентични такива. На 38 години съм, с едно дете.

Здравейте отново. 38 год. хубава възраст . След среща  и преглед  бих Ви  предложил  отново  схемата  с Примолут нор  за з  мес . и контр.  ТВ УЗИ .Не  е необходимо  да  пиете  Прим. Нор.  за  дълго  време . Може  да  се контролира проблема  на 6 - 12 мес. Мога  да Ви  препоръчам  и забременяване  което не  е свързано  с  повишен риск от  споменатият Ви  проблем  и последвалите  кюретажи .  За  хорм. спирала  може да се  помисли  ако  не желаете бременост . Тя  ще  е като  профилактика  и лечебно  средство  в  случая  и  като  добър  метод за  контрацепция .  Поздрави !