Публикация

Моринга – новата суперхрана на 2018 г.

Моринга – новата суперхрана на 2018 г.

Дървото - чудо е изцяло ядливо, то е изключително богато на протеини и витамини


Вече стана традиция в началото на всяка нова година специалистите диетолози да обявяват нова суперхрана на годината. През 2018 г. е ред на моринга – „дървото чудо“, което расте свободно в подножието на Хималаите, но се култивира масово в цяла Индия, Югоизточна Азия и също Източна Африка. 


Дървото моринга е изцяло ядливо – от корените до кората. Известно е, че семената на морингата могат да пречистват водата. Тя е толкова ценена в много региони на света, че Организацията за храните и земеделието към ООН я обяви за земеделска култура на месец януари, съобщава в. „Гардиън“.

 

Много водещи издания вече посветиха свои материали на дървото моринга. Сп. „Тайм“ я нарече „следващата киноа“. Известни готвачи и кулинарни блогъри вече масово използват моринга в правенето на смутита и салати. Растението се използва като съставка и във все повече продукти в козметичната индустрия. 


Дървото моринга може да бъде отглеждано в тропичен, субтропичен и полупустинен климат. Освен всички други предимства, характерно за това дърво е, че расте по-бързо от другите и е много устойчиво на суша.  


Какво съдържа моринга?


Кое прави морингата толкова ценна? Важно е да се знае, че тя е необичайно богата на протеини. В действителност, тя съдържа 9 от най-важните аминокиселини. Морингата е по-богата на протеини от всеки друг продукт на растителна основа, затова мнозина специалисти я включват във фитнес режимите. 


Ако пък усетите през деня, че сякаш нямате никаква енергия, високите нива на желязо в морингата са може би именно това, от което се нуждаете съветва британската диетоложка Фиона Хънтър в сайта Healthspan.

 

 

„В традиционната медицина морингата се използва за лечението на т.нар. уморена кръв и на липсата на енергия заради високото си съдържание на желязо. Липсата на желязо в храната намалява способността на тялото да произвежда червени кръвни клетки и е много често срещан хранителен проблем“, обяснява Хънтър. Умората и летаргията са много чести последствия, когато в организма има недостиг на желязо.

 

Години наред морингата се използва за борба с проблемите на недохранване по света. Листата му са богат източник на витамин А, витамин В, витамин С, про-витамин А, витамин К, протеини. Съдържа и много минерали като калий, калций, желязо, селен и магнезий.  Семената му също се ядат, като са богати на витамин С, съдържат и умерено количество витамин В и други хранителни материали. 


Моринга има добри нива на тиамин, който помага за освобождаването на енергията, както и рибофлавин, който поддържа кожата здрава. Много богата е и на витамин С и Е, така че ще подпомогне имунната ви система и ще поддържа костите ви здрави, ако я включите в диетата си. 

 

Приложение


Различните части на растението - листа, корени, семена, кора, плодове, цвят, действат като сърдечни и циркулаторни стимуланти, притежават антитуморни, антипиретични, антиепилептични, противовъзпалителни, противоязвени и спазмолитични свойства. Има също така  антиоксидантни, антибактериални и противогъбични свойства. 

 


Листата на морингата може да се изсушат на ниска температура и да се стрият на прах. Няма никакви странични ефекти при консумацията на този прах.

 
Моринга на прах се използва в традиционната медицина за различни техники за лечение и облекчаване на възпаления, анемия, бронхит, главоболие, стомашно чревни проблеми, очни инфекции, възпаление на вътрешното ухо, кожни възпаления, треска и лош хранителен режим. Морингата се прилага в лечението на различни заболявания в местната медицинска система, особено в Южна Азия. 


Маслото от моринга омекотява, овлажнява и защитава кожата от вредното въздействие на околната среда, поради което се използва все по-често в различни козметични продукти. 

 

Вкус

 


За разлика от другите зелени суперхрани, морингата има силен и завладяващ вкус. Той е леко пикантен, донякъде напомня на спанака, което го прави естествена добавка на всякакви фрешове и смутита.  Ако искате енергичен старт на деня, може да си направите страхотен сутрешен чай от листата на моринга. Или пък да поръсите с прах от моринга своето смути, докато го приготвяте в блендера, независимо от това какви плодове слагате вътре.  


Не всички са съгласни


Трябва да бъдем много внимателни със суперлативите, които се разпространяват за моринга, предупреждава пък в. „Гардиън“.  Така например се твърди, че морингата съдържа 2 пъти повече протеини и 3 пъти повече желязо от спанака. Макар че листата от моринга наистина имат високи нива на желязо, данни от проучване, публикувани миналата година в списанието на Федерацията на американските общества за експериментална биология, показват, че количествата от тези вещества, които влизат в организма, т.нар. бионаличност, са много ниски. В действителност, съдържанието на фитинова киселина в растението „изглежда силно възпрепятства усвояването на желязо, което се съдържа в другите храни от режима“, се казва в изводите от изследването.  


Същото списание обаче публикува и други по-обещаващи данни за противовъзпалителните свойства на екстракта от моринга. Други изследвания вече показаха, че морингата може да има повече потенциал от суперхраната на миналата година – куркумата.  


Как да го намерим?


Моринга под формата на прах се продава онлайн и в някои магазини за здравословни храни. Някои индийски и африкански магазини също така продават и пресни листа от моринга, които наподобяват тези на спанака. 


Сухата пудра от растението излиза по 40 британски лири за килограм, което не е по джоба на всеки. Често е много по-разумно човек да си купи пресни плодове и зеленчуци на доста по-приемлива цена, отбелязва в. „Гардиън“. 

Коментари

Много интересно за първи път го чувам

Много интересна информация