Публикация

Първата урологична роботизирана операция у нас


В Плевен беше направена първата за страната роботизирана урологична интервенция за отстраняване на рак на простатната жлеза.
Пациентът – 63-годишен мъж от община Свищов, е бил в начална степен на заболяването.

Операцията с робота „Да Винчи S” е извършена от проф. д-р Отавио де Кобели и екипа му от Европейския институт по онкология в Милано (Италия).

Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Григор Горчев посочи, че този вид интервенции се прави от години в САЩ и Европа.

Той поясни, че целта на днешната операция е да се покаже на българските специалисти модерният вид урологична хирургия. Такава беше и идеята на семинара с практическа сесия по роботизирана хирургия в гинекологията и урологията с международно участие, който се проведе в областния град.

„След три години в Плевен ще се извършват и роботизирани урологични операции, освен гинекологични”, посочи проф. Горчев и допълни, че двама уролози са изявили желание и ще специализират.

„В световен мащаб първо роботизирани операции са извършени в областта на урологията, после в кардиохиргията, след това в гинекологията и общата хирургия”, каза още ректорът на МУ-Плевен.

 

 

 

Коментари