Публикация

Апарат за лесно откриване на вени при деца получи УМБАЛ-Бургас

Апарат за лесно откриване на вени при деца получи УМБАЛ-Бургас

Педиатричното отделение се сдоби и с 10 инхалатора 


Веноскоп – апарат за лесно и безболезнено откриване на вени при бебета и малки деца, получи като дарение УМБАЛ-Бургас. Той бе доставен вчера в болницата и веднага бе пуснат в употреба. 

 

Вените при бебетата се виждат и намират трудно, веноскопът ще спести ненужно многократно бодене на кожата за поставяне на абокат. С помощта на светлината апаратът локализира вените и помага на медицинските сестри и лекарите да намерят точното място за абоката.

 

„Лекуваме тежко болни деца на възраст 0 дни до 3-годишна възраст. В тази възраст венозното приложение на антибиотици и други медикаменти е единственият правилен начин на лечение. Веноскопът ще ни бъде от голяма помощ и ще спести психотравмата на децата и майките”, коментира д-р Борис Ангелов, началник на Първо детско отделение на УМБАЛ-Бургас.

 

Отделението получи и 10 инхалатора, които ще подобрят условията на лечение. Досега то е разполагало само с 5 инхалатора на 25 легла. 

 

„Имаме деца, при които се налагат инхалации 6-8 пъти в денонощието. С тази бройка ще можем да оставяме инхалаторите при леглата на децата за индивидуална употреба”, обясни д-р Ангелов.
 
Веноскопът, както и 10 инхалатора, са дарение от фондация „Арусяк Чакърян”. Фондацията подпомага обществената педиатрия в България, а седалището й е в Кьолн, Германия. Стойността на дарението е около 4000 лева.

 

Апаратурата ще намери изключително приложение в УМБАЛ-Бургас, тъй като в последните години има трайна тенденция тежко болните деца и децата с неуточнена диагноза да бъдат изпращани тук, въпреки наличието на още 3 детски отделения в града. 

 

Годишно през Първо детско отделение на университетската болница минават около 2000 пациенти.

Коментари