Публикация

От печата: Кризата за медицински сестри е в разгара си

От печата: Кризата за медицински сестри е в разгара си

Специалистите по здравни грижи у нас са два пъти по-малко от необходимото


Още преди 10 години България обяви бедствено положение и задаващ се критичен недостиг на медицински сестри. 10 години по-късно ситуацията е същата - ежедневни предупреждения, заплахи за протести и предстояща криза за специалисти по здравни грижи.

 

Това пише днес в. „Сега“, като коментира, че за тези 10 години обаче нито една институция не е направила нищо „и в момента кризата вече не е предстояща, а настояща. 

 

Mедицинските сестри у нас в момента са точно два пъти по-малко от необходимото за нормално функциониране на здравната ни система. Понеже приемът и лечението по болници и кабинети не са спрели, липсата им на пръв поглед не изглежда да се усеща. Но всъщност там, където сестри няма, функциите им се поемат от близките на болните, от санитарите, от лекарите или от никого. И резултатът е налице - агресия и война между медицинския персонал и пациентите. Именно защото буферът го няма, отбелязва всекидневникът.

 

В България на 100 000 души население се падат 485 сестри, а в Европа - 740. Стандартът за добри здравни грижи изисква на един лекар в лечебните заведения да се падат по 4 сестри, а у нас се падат 0.9. 

 

По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи от 2007 г. досега 9412 медицински сестри и 550 акушерки са заминали в чужбина. Други 15 000 са сменили професията си в България или са се пенсионирали.

 

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

 

 

Коментари