Публикация

Съвременното лечение на аортните заболявания ще бъде тема на виртуална дискусия в CredoWeb

Съвременното лечение на аортните заболявания ще бъде тема на виртуална дискусия в CredoWeb

Доц. Иво Петров и неговият екип от Аджибадем Сити Клиник ще представят пред колегите си успешните подходи в диагностиката и високотехнологичните методи за справяне с аортната патология, включително при остри състояния


След като екипът на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, начело с доц. Иво Петров – национален консултант по инвазивна кардиология и началник на Клиниката по Ангиология и Кардиология, извърши първото в света цялостно ендопротезиране на аорта и уникалната манипулация беше отразена с научна публикация в едно от най-престижните начуни списания за кардиология в света – Journal of the American College of Cardiology, екипът ще организира виртуална дискусия за диагностиката и лечението на аортните заболявания.

Целта е не само специалистите в областта на кардиологията, ангиологията и съдовата хирургия, но и общопрактикуващите лекари да могат да поставят въпроси, да споделят своя опит и да обменят мнения с водещи професионалисти.

Заболяванията на аортата се увеличават в световен мащаб, а острите инциденти, свързани с кървене и/или непроходимост на най-големия кръвоносен съд в човешкия организъм, в голям процент от случаите завършват фатално.

В дискусията ще се представят възможностите за профилактика и превенция на аротните заболявания, за ранна диагностика, както и алгоритъм да действие при съмнение за руптура на аортна аневризма или за дисекация на аортата.

Според доц. д-р Иво Петров българските специалисти владеят и прилагат водещите световни методи за диагностика и лечение на пациентите с аортни заболявания, но все още в системата за здравеопазване няма гарантиран механизъм за покриване на разходите при високотехнологично лечение. А то спасява живота на пациента и в сравнение с конвенционалните операции в крайна сметка е и финансово по-изгодно за държавата.

Доц. Петров е категоричен, че широко известните мерки за превенция на сърдечносъдовия риск – отказ от тютюнопушенето, ранна диагностика и систематично лечение на артериалната хипертония; борба с дислипидемията и захарния диабет, нормализиране на телесното тегло и правилна двигателна активност, са ефективни и срещу голям процент от аортните заболявания. 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

 

Коментари