Публикация

Д-р Михаил Марзянов: Прегледът на каротидните артерии може да ви спаси от инсулт

Атеросклерозата е системно заболяване и съвременното ендоваскуларно лечение има възможност само да контролира болестта, да спре развитието й и да елиминира симптомите, за да удължи живота на пациента.


Атеросклерозата е системно заболяване и съвременното ендоваскуларно лечение има възможност само да контролира болестта, да спре развитието й и да елиминира симптомите, за да удължи живота на пациента. С поставянето на един или няколко стента болестта за съжаление, не си отива - казва д-р Михаил Марзянов, инвазивен кардиолог в Аджибадем Сити Клиник Бургас.

 

Развитието на атеросклерозата зависи от наследствеността и рисковите фактори- повишено артериално налягане, високо ниво на холестерол и захар в кръвта, наднормено тегло, тютюнопушене. Подложените на тежък или хроничен стрес, който действа бавно, но сигурно, също са застрашени.

 

Коварството на тази болест е, че тя може да се прояви внезапно. Дори от малка атеросклеротична плака може да се образува тромб, който да запуши артериите, подхранващи сърцето или мозъка и да стане причина за инфаркт или инсулт. 

 

С висок риск за инсулт са преживелите вече някакъв инцидент, провокиран от атеросклероза като инфаркт, както и тези с периферно артериално заболяване. Всички те трябва периодично да бъдат изследвани, като се обръща специално внимание на състоянието на каротидните им /сънните/ артерии.

Прегледът е много лесен-прави се с ехографски апарат или доплер, които показват както началните атеросклеротични промени - оформянето на плаки, които стесняват съдовете, така и тези в напреднал стадий- подчертава лекарят.
 

Когато стеснението е над 60-70%, има сериозен риск от мозъчен инсулт. Ако то е под 50%, лечението може да е само с медикаменти, които предотвратяват образуването на съсиреци. Задължително трябва да се намалят рисковите фактори като се нормализира кръвното налягане, контролира захарният диабет,   понижи се холестеролът и по някакъв начин се редуцира  стресът.
Ако процесът на атеросклерозата не може да бъде овладян или  се открие тежко стеснение, се прилагат два вида лечение. При първия под рентгенов контрол с микроскопичен катетър се стига до опасния участък, който се разширява с прикрепения към катетъра балон и на мястото се поставя стент, който да предотврати инсулт или повторно опасно стеснение. Ако се прецени, че при самото поставяне на стента има риск от раздробяване на плаката, се използва миниатюрно чадърче, в което се събират опасните частички, след което то се изтегля от кръвоносния съд. Манипулацията се извършва от ангиолози и инвазивни кардиолози.
При високорискови пациенти и в спешни случаи по-ефективна е класическата съдова хирургия. При нея артерията се отваря директно и се почиства от плаката и тромба.

Коментари