Публикация

Д-р Алкан Емин: Всяка жена има изконно право да роди

Това каза д-р Алкан Емин, гинекологът, провел хормоналната терапията на 62-годшната жена, която роди близнаци.


Д-р Красимира Димитрова от Русе, психиатър, стана най-възрастната родилка у нас. Двете деца - Мери и Жаклин, са заченати след ин витро процедура, извършена в плевенския медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина”.

От дълги години д-р Димитрова искала да стане майка.
В плевенския ин витро център тя е заченала от втория път. Имплантирането на предварително оплодени яйцеклетки станало в края на октомври миналата година. През цялото време тя е посещавала центъра, където е била проследявана бременността й. В края на април жената започнала да развива хипертония, която застрашавала живота й и този на децата. Това е наложило и преждевременното раждане.

Едното момиченце тежи 900 грама, а другото - 500 грама. Състоянието на по-голямото е стабилно, но по-малкото е кислородозависимо и все още има риск за живота му. 

Доц. Емилияна Конова, ръководител на ин витро центъра, апелира колегите й от Русе да проявят разбиране и колкото се може по-бързо, ако състоянието на бебетата позволява, те да бъдат транспортирани в Университетската болница в Плевен, защото отделението по неонатология е едно от най-добрите в страната.

Доц. Конова коментира и някои обвинения относно възрастта на родилката и опасността от ин витро процедурата. Тя изтъкна факта, че от медицинска гледна точка майката е физически и психически здрава жена, но е и изключително интелигентен човек, лекар-психиатър.

Д-р Алкан Емин посочи, че законът е такъв, че забранява стимулиране на жените над 43 години и те над тази възраст нямат право да участват в ин витро процедури.

„В закона обаче не е фиксирана максимална възраст по отношение трансфера на ембриони, какъвто е направен на русенката”, каза доц. Конова.

„Това е висш пилотаж в ин витрото, като се вземе предвид предишните неуспешни опити на 62-годишната жена”, каза още доц. Емилияна Конова.

Коментари