Публикация

Гинеколози извадиха 18-килограмов тумор

85-годишната пациентка не се е преглеждала при специалист от 25 години


18-килограмов тумор извадиха от корема на 85-годишна жена гинеколозите д-р Антон Михнев и д-р Валентина Вангелова във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив.

Часове след операцията пациентката се чувства отлично - става и ходи сама, съобщи анестезиологът д-р Мирослава Тилкиян. „Браво, чудесно се справяте!“, похвали я лекарката, а пациентката бодро отвърна: „Вие съмнявахте ли се?“

Преди около 3 месеца коремът на жената започва да нараства с бързи темпове. Когато става като на бременна в деветия месец, отива на лекар в с. Костенец, Софийска област. Оплаква се от болки и тежест в корема, казва, че е отпаднала, ходи по-трудно и по-често се залежава. Докторът я насочва за консултация в София, защото се съмнява за карцином на яйчник.

За прегледите в столицата на болната се налага да чака дълго. „Притесних се, че докато ми дойде редът, ще умра и споделих с внуците си. Тогава снахата позвъни с молба за помощ на „личния си гинеколог д-р Антон Михнев“, при когото е родила и двете си деца“, разказа пациентката.

Той я поема веднага и след прегледа в пловдивската верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ се взема решение, че е необходима спешна операция. По време на интервенцията, продължила малко повече от час, екипът попада на два значителни туморни процеса на яйчниците. Отляво формацията е с тегло 18 кг, а отдясно - с големина на мандарина. Неразположението на пенсионерката е от голямата, която освен че тежи, притиска и всички вътрешни органи.

Най-доброто за пациентката в случая е, че огромният тумор беше капсулован и нямаше видими метастази в други органи, което ни дава надежда, че прогнозата е благоприятна за  жената и тя ще се възстанови, посочи д-р Михнев. За добрия изход значение има и фактът, че 85-годишната жена не страда от други придружаващи заболявания, дори не приема лекарства за високо кръвно налягане.

И в този, както и при други подобни случаи, проблемът е, че пациентките не са ходили дълго време на гинеколог, а тази - от 25 години, каза д-р Михнев и припомни, че всички здрави жени трябва да посещават специалист един път в годината за преглед и за вземане на цитонамазка. Само по този начин няма да се стига до такива неприятни последици.

 

Коментари

Анонимен
11 яну 2018 16:31

Племенникът ми е на 5 и тежи почти 20 кг - представям си, как са извадили буца с неговите размери от бабата...Майко мила...

Анонимен
11 яну 2018 16:28

Повече от впечатляващо! Понякога се чудя хората как оцеляват като не са виждали лекар с години, но явно е като в приказката, че Господ пази лудите и пияните... И все пак, браво на лекарите от болницата!