Публикация

Болните от остри дихателни инфекции в Пловдивска област се увеличават

РЗИ-Пловдив въведе ограничителни мерки в града и региона


Регионалната здравна инспекция (РЗИ)  предлага въвеждането на ограничителни мерки в Пловдив и областта с оглед на повишената заболеваемост от грипа  и остри респираторни заболявания.

Писмото е подписано от нейния заместник-директор д-р Аргир Аргиров до кмета на община Пловдив, Здравната каса и личните лекари. В него се казва, че от началото на 2018 година в Пловдивска област се е повишила заболеваемостта от остри респираторни заболявания (ОРЗ) и такива протичащи с ентероколитен синдром. Към момента те са 121,71 промила срещу 118,88 промила средно за страната. Най-висока е заболеваемостта във възрастовите групи от 0 до 4 години и от 5 до 14 години. С оглед ограничаване на заболеваемостта се предлагат следните ограничителни мерки.

1. Спиране на плановите консултации на здрави и бременни жени и кърмачето.

2. Спиране на профилактичните прегледи и имунизациите.

3. Спиране на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ.

4. Засилване на сутрешния филтър в детските заведения за недопускане на болни деца и персонал.

5. Засилване на санитарно  противоепидемичните мероприятия в детските и учебни заведения в това число дезинфекциите и проветряването.

6. Незабавно информиране на отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ на имейл pek_nzb@abv.bg  и на тел. 0884 / 546 177 и 0884 /357 658 при регистрация на много случаи на ОРЗ с грипоподобна картина.

7. Обслужване на болни от грип и ОРЗ от общопрактикуващите лекари по домовете.

8. Системно и ефективно наблюдение и лечение на заболели, оставени на домашно лечение, както и усилен патронаж на деца с медико-социален риск от страна на личните лекари.

 

С настоящото писмо е необходимо да се уведомят всички медицински служители на лечебните заведения за болнична помощ, ДКЦ, МСЦ, както и директорите на училище и детски градини, амболутарии за индивидуални практики, за първична медицинска помощ, с оглед изпълнението на цитираните профилактични мерки.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари