Публикация

Проф. Кьолер: Лапароскопските операции са по-щадящи


„Лапароскопските операции в гинекологията имат предимства най-вече за пациентите –кръвозагубата е по-малка, престоят в болницата е поне два пъти по-кратък, възстановителният период след операцията е също поне два пъти по-бърз”.

Това каза проф. д-р Кристхарт Кьолер, водещ специалист по онкологична гинекология, хистеректомия и ендометриоза в най-голямата университетска болница в Европа – клиника „Шарите” (Берлин).

Проф. Кьолер и неговият колега д-р Леновска ще извършат 4 демонтрационни лапароскопски операции във Втора АГ болница „Шейново”.

От 13 до 15 май софийската болница е домакин на първия у нас специализиран демонстрационен курс „Гинекологична ендоскопия – съвременни оперативни техники”.

„В нашето отделение се извършват по 5-6 лапароскопски операции дневно. През последните 15 години има ръст на този тип операции. Причина за това е и развитието на техниката, което разширява все повече възможностите на специалистите.

С навлизането на роботите в ендоскопията може да се каже, че се даде и посоката на бъдещето в тази област”, отбеляза проф. Кьолер.

Той допълни, че броят на гинекологичните лапароскопски операции в най-голямата университетска болница в Европа вече значително превъзхожда ортодоксалните.

Коментари