Публикация

МБАЛ „Света София” – първата и единствена в България болница в помощ на хората с увреден слух

МБАЛ „Света София” – първата и единствена в България  болница в помощ на хората с увреден слух

Медицинската грижа за глухи пациенти в лечебното заведение беше представена на 11 януари, на специално организирана от фондация „Заслушай се“ и „ТоталКей“ среща


От ноември 2017 г. всеки глух, възрастен или дете, има равен достъп до здравните услуги, посредством таблет, чрез който може да се направи връзка с жестов преводач. Мястото на устройството е обозначено със специален стикер на регистратурата на МБАЛ „Св.София”.

 

„За глухите хора това е огромно облекчение в достъпа до качествена медицинска грижа“, заяви Ашод Дерандонян, основател и председател на Фондация „Заслушай се“.

 

Личните си истории и премеждия споделиха глухи хора, които досега са ходили на лекар само ако са придружавани от близки, които владеят видео жестов превод.

 

От фирма „ТоталКей“ – създатели на платформата, планират поредица от срещи в страната, за да информират за безплатната услуга. В България по неофициални данни има приблизително 120 000 души с различна степен на увреждане на слуха, от които около 25 000 ползват като основно средство за общуване български жестов език.

 

Провелата се дискусия беше излъчвана на живо в страницата на ТоталКей. Така глухи хора от цялата страната имаха възможност да наблюдават, както и да поставят десетки въпроси или споделят мнение.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари