Публикация

Колоезденето не вреди на мъжкото сексуално здраве

Колоезденето не вреди на мъжкото сексуално здраве

Ново изследване в САЩ посочва далеч повече ползи, отколкото вреди от въртенето на педалите


Колоезденето не се отразява негативно на мъжкото сексуално здраве и на уринарната функция, установи ново проучване в САЩ.

 

Изследователски екип от Калифорнийския университет – Сан Франциско, сравнява данните на колоездачи с тези на бегачи и плувци. Установено е, че няма разлики в сексуалните функции и уринирането, съобщава Би Би Си.

 

Изводите са в контраст с предишни изследвания, които твърдят, че карането на колело може да навреди на сексуалните способности на мъжа, коментират авторите. Ползите от колоезденето са далеч повече от рисковете, смятат от екипа.

 

Значителните ползи от колоезденето

 

Изследователите анализирали данните за 2 774 колоездачи от Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Заедно с тях били прегледани досиетата на 539 плувци и 789 атлети с помощта на голям брой въпросници, които обхващали въпроси и параметри от сексуалната и уринарната функция.

 

Параметрите били подобни и в трите групи, макар че при някои колоездачи имало по-голяма склонност към стесняване на уретрата, обобщават изследователите.

Освен това не е наблюдавана никаква статистическа разлика в параметрите на интензивно трениращите колоездачи, които карат колело повече от 3 пъти седмично по средно 40 км на ден за период над 2 години, и тези колоездачи, които карат колело за удоволствие.

 

Не пречи на еректилната функция

 

Данните, публикувани в изданието Journal of Urology, се противопоставят на по-ранни изследвания, които твърдят, че колоезденето се отразява негативно на еректилната функция на мъжете.

 

 

Предишните изследвания са правени без контролни групи и са ограничени до малки групи участници, изтъкват членовете на изследователския екип от Калифорнийския университет.

„Колоезденето води до значителни ползи за сърдечносъдовата система и не натоварват толкова ставите. Ползите за здравето, когато се кара колело безопасно,  далеч надхвърлят рисковете“, коментира водещият изследването д-р Бенджамин Брейер.

 

Изследователите признават, че колоездачите статистически са в по-голям риск от изтръпване на гениталиите. Фактът, че карат колелата си изправени в повече от 20 процента от времето обаче намалява значително този риск, отбелязва проучването. Ще са нужни бъдещи изследвания, които да проследят тези участници, които са споделили, че имат изтръпване в областта на гениталиите, за да се види дали това е предвестник на бъдещи здравословни проблеми, отбелязва Би Би Си. 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

 

 

Коментари