Публикация

Затвор и солидна глоба за нелегален износ на лекарства 

Затвор и солидна глоба за нелегален износ на лекарства 

При незаконно производство, съхранение, продажба на едро или дребно на лекарства се предвижда лишаването от свобода да е за 6 години


Затвор при нелегален износ на лекарствени продукти в голям размер гласува Комисията за борба с контрабандата с промени в Наказателния кодекс, приети на първо четене, информира в. „24 часа“.

 

Според новите текстове това ще се квалифицира за контрабанда, а предвиденото наказание е лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

 

Предвижда се още при незаконно производство, съхранение, продажба на едро или дребно на лекарства да има затвор от 6 години. 

 

„Неразривна част от промените в Наказателния кодекс трябва да са и промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. С тях да се вмени като задължение на здравната каса да сключва договори, в които да съществува клауза, че ще плаща с пари от бюджета само на вносители и дистрибутори, които са съгласни да държат резерв на лекарства“, заяви председателят на комисията по контрабанда Емил Димитров, цитиран от изданието.

 

Той допълва, че това е допустимо при опазване на живота и здравето на хората. Готвели се и промени в закона, според които ще се въведе разрешително за паралелен износ на лекарства.

 

Всекидневникът припомня, че в момента режимът е свободен, като трябва само да се уведоми Изпълнителната агенция по лекарствата. 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари

Доволна съм

Доволна съм