Публикация

Хиропрактиката като лечение за дисковата херния – историята на Миглена

Хиропрактиката като лечение за дисковата херния – историята на Миглена

Често пъти, улисан в ежедневните си занимания и проблеми, съвременният човек пропуска различни сигнали, които собственото му тяло дава. Обикновено всички ние се сещаме за здравето си едва тогава, когато изпитаме болка или дискомфорт.


Често пъти, улисан в ежедневните си занимания и проблеми, съвременният човек пропуска различни сигнали, които собственото му тяло дава. Обикновено всички ние се сещаме за здравето си едва тогава, когато изпитаме болка или дискомфорт. А когато проблемът касае гръбнака, болката и невъзможността за изпълнение на елементарни движения ни карат да потърсим много бързо помощ. Тогава на помощ идва хиропрактиката.

Един от най-често срещаните проблеми на костно-мускулната система и в частност на гръбнака, е дисковата херния или протрузия. Хората масово смятат, че проблемът се получава тогава, когато изпитат болка, но реалността е друга. За да се стигне до такава диагноза, в много случаи са нужни години на неправилни движения или стоеж. Проблемите се натрупват, докато в един момент травмираният участък от гръбнака не „откаже“ да извършва нещо, което до този момент е било типично и елементарно. За традиционната медицина лечението обикновено е само едно – операция. Но реално има и алтернатива – мануална терапия, която изключва всякаква инвазивна намеса и болка при лечение.

Хиропрактиката е наука, която се занимава с проблемите на костно-мускулната система и в частност на гръбначния стълб. Специалистите хиропрактици знаят как с натиск на ръцете и прилагайки само естествените сили на гравитацията, да въздействат на групи мускули и стави по начин, който да доведе до положителни резултати. Основното при хиропрактиката е, че търси първопричината за възникването на проблема и лекува както нея, така и последиците. Рехабилитационните програми изключват напълно медикаментозно или оперативно лечение. Тези практики са заменени от серия упражнения със специални уреди или изпълнени по конкретен начин, дорив домашна среда, като те не водят до чувство на болка или дискомфорт.

За възможностите на хиропрактиката разказва Миглена Георгиева, жена в активна възраст, която се грижи за семейството и бизнеса си и усеща проблеми във врата и гърба си от дълги години. Докато една сутрин се събужда почти обездвижена: „От може би 15 години имам проблеми във врата и кръста. Изключително много мерки съм взимала, ходила съм на всякакви физиотерапии, къде ли не... Но болките се засилваха, докато през януари месец 2017 година получих страшни схващания във врата и не можех въобще да се обслужвам с едната ръка – беше напълно изтръпнала“. От този момент ходенето по мъките за Миглена започва – тя предприема срещи със специалисти, изследване с ЯМР, подлага се на терапии, една от които дори включва инжекции с кортизон директно в гръбнака. Въпреки всички взети мерки медиците са категорични, че изходътот поставената диагноза – дискова херния, е само операцията. Пациентът в случая обаче търси други варианти и открива хиропрактичната терапия – самата Миглена споделя, че до този момент не е знаела нищо за нея. „Случайно в едно телевизионно предаване научих за Американската клиника за гръбначни заболявания, където се практикува изключително хиропрактика и реших да дойда на консултация. Останах много, много доволна от целия екип, включително физиотерапевтите, които абсолютно всеки ден полагаха невероятни грижи. Показаха ми как трябва да правя упражненията си удома – правех ги всеки божи ден и това ми помогна страшно много. В момента се чувствам много добре, продължавам да правя упражнения вкъщи и смятам, че за абсолютно всеки, който има някакъв проблем с костно-мускулната система, е нормално да дойде тук и да види, да се запознае с хиропрактиката, да я опита като вариант. Не е нужно да се правят абсолютно никакви операции, които след това дават доста сериозни проблеми, сраствания и положението не се оправя.“

Случаят на Миглена и още редица пациенти с проблеми на костно-мускулната система доказват, че хиропрактиката е една абсолютно реална и достъпна алтернатива на традиционното медицинско лечение. Терапевтичните програми, назначени и изпълнени според указанията на специалисти хиропрактици, изключват всякакви болезнени процедури, операции и медикаментозно лечение. Методът лекува цялостно проблема – от причината за неговата поява до ефектаму върху тялото. И пациентите са повече от доволни от този подход – доказва го пълноценният им начин на живот след приключването на курса от процедури.

 

Коментари