Публикация

БАПЗГ ПОДКРЕПЯ ПРОТЕСТА НА СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ

БАПЗГ настоява за изработването на нов модел на финансиране на медицинските дейности и на труда на медицинските специалисти у нас


В писмо до специалистите по здравни грижи у нас Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи у нас изрази подкрепата си протеста, организиран от Сдружението на общинските болници, който ще се проведе на 15 януари 2018 г. от 12:00 до 13:00 ч.  в общински болници в цялата страна.  В писмото се отбелязва, че вследствие на недостатъчния финансов ресурс за медицински дейности и нереформираната здравна система много от общинските болници у нас са натрупали огромни дългове и са пред фалит.
"БАПЗГ подкрепя този справедлив протест и поставените искания, които би трябвало да доведат до стабилизация и възможности за развитие на общинското здравеопазване у нас", се казва още в писмото. От Асоциацията отбелязват, че отчитат усилията на Министерството на здравеопазването, което обяви спасителен план за МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч. В същото време обаче в критично състояние са и общинските болници в Свищов, Белоградчик, Димитровград, Омуртаг, Тутракан, Петрич, Чирпан, Гоце Делчев и много други. "Това показва, че са нужни комплексни мерки, които да гарантират качествени здравни услуги и редовно и достойно заплащане на труда на медиците в общинските болници", изтъкват от БАПЗГ и припомнят, че на 11 ноември 2017 г. Асоциацията е изпратила своя позиция до обмудсмана на РБългария Мая Манолова, председателя на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на Националното сдружение на общините инж. Даниел Панов, председателя на ФСЗ към КНСБ д-р Иван Кокалов и председателя на Медицинската Федерация към КТ "Подкрепа" с настояване да се направи работна среща с експерти от всички отговорни институции, за да се набележат мерки за преодоляване на кризата. "БАПЗГ настоява за изработването на нов модел на финансиране на медицинските дейности и на труда на медицинските специалисти у нас", пише още в писмото, подкрепящо протеста на медиците в общинските болници. 

Коментари