Публикация

Вижте какви са изследванията за морбили и как се проявяват най-ранните симптоми

Вижте какви са изследванията за морбили и как се проявяват най-ранните симптоми

Преди дни Министерството на здравеопазването предупреди, че има опасност от "внос" на морбили от чужбина


 

Преди дни Министерството на здравеопазването предупреди, че има опасност от "внос" на морбили от чужбина. Данните сочат повишена заболеваемост от дребна шарка в съседните ни страни: Румъния, Сърбия и Северна Гърция.

„Морбили е остро инфекциозно заболяване, силно заразно. Дребната шарка е детска инфекция с причинител Morbillivirus morbilorum, която се разпространява по въздушно– капков път. Вирусът прониква в организма през лигавицата на горните дихателни пътища и конюктивите. Инкубационният период е 9-11дни. Възприемчивостта на човека към дребна шарка е толкова висока, че още при първия контакт с болен човек, настъпва инфектиране и заболяване, независимо от възрастта. До 6-ия месец кърмачето е невъзприемчиво към заболяването, поради наличието на антитела, предадени от майката. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет. Повторни заболявания се наблюдават рядко”, обяснява вирусологът на медицинска лаборатория „ЛИНА” д-р Татяна Николова.

Диагностицирането на болестта става с помощта на клинико- имунологични лабораторни изследвания, които „ЛИНА” извършва.

„По време на обрива се появяват специфични антитела IgM, IgA, IgG, които обуславят имунния отговор. Първите два изчезват в продължение на около два месеца, а IgG антителата остават трайни и пожизнено. След успешно проведена ваксинация се образуват същите IgG антитела, които са защитни и при среща с вируса може да настъпи инфекция, която е много по- лека. Това налага извършване на лабораторна серологична диагностика за доказване на  специфичните морбилни антитела IgM и IgG по метода ELISA. Наличието на IgM антитела са бързопреходни и са показател за прясна инфекция, а в някои случаи и за реинфекция. Серумните проби се вземат между 5-я и 30-я ден. Доказването на IgG антителата, след 14 ден от началото на заболяването е показател за преминаваща инфекция, а динамиката им – за преболедуване на фона на направена в миналото ваксина. Същите тестове се използват за доказване на IgG антитела за отчитане на имунният отговор след направена ваксина или реваксина”, допълва вирусологът на лаборатория „ЛИНА”.

Как започва заболяването и какви са симптомите през различните периоди?

В клиничното протичане на заболяването морбили се наблюдават три периода: остър /катарален/, обривен и възстановителен.

Катаралният период продължава от 1-2 до 5-6 дни. Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, ринит /серозно-слузеста секреция от носа/, сълзотечение, светобоязън, кихане. Появява се кашлица - груба, неповлияваща се на обичайното лечение. Постепенно температурата достига до 38,5º-39º С, децата стават апатични, плачливи, губят апетит. На 2-3 ден се появява характерен обрив по лигавицата на небцето, сливиците, фаринкса.
На 3-5ден се появява характерният макуло-папулозен обрив с ново повишаване на температурата до 39º-40º С. Той се развива поетапно, като отначало обхваща лицето около носа и зад ушите, шията и горната част на гръдния кош, а впоследствие обхваща гърдите, гърба и крайниците. Общият вид на кожата наподобява географска карта, като след изчезване на обрива остава кафеникава пигментация. През този период може да се появят усложнения от централната нервна система, от белите дробове - сухи, свиркащи и влажни хрипове, от сърдечно-съдовата система.

Във възстановителният период температурата постепенно се нормализира, обривът изчезва в същата последователност, в която се е появил и общото състояние постепенно се нормализира.

Диагнозата се поставя при наличие на три симптома: генерализиран макулопапулозен обрив в продължение на 3-4 дни /брустница, дребна шарка/, температура 38,5º и наличие на кашлица, ринит, конюнктивит.

 

„След въвеждане на специфичната профилактика на морбили, често се наблюдават нетипични форми на заболяването. Има много заболявания, които са със сходен обрив- рубеола морбилоза, скарлатина, инфекциозна еритема, адено вируси, коксаки вируси, медикаментозин алергичен обрив и др., затова извършването на изследвания е важно”, заявява вирусологът.

В лаборатория „ЛИНА” майките могат да проведат изследвания, а след това да се консултират с вирусолога д-р Николова за резултатите на децата им.

 

снимка: интернет

Коментари