Публикация

Синузит – видове терапии

Синузит – видове терапии

Ако има категорични данни за бактериална инфекция, трябва да се използват и антибиотици. Пункциите също дават добри и бързи резултати


Класическото лечение на синузитите включва препарати, които отбъбват носната лигавица. Целта е по този начин да се опитаме да отворим отвърстията на синуса и той да се дренира по естествен начин. Това са класическите капки или спрейове за нос със съдосвиващ ефект. Препоръчват се също така промивки с физиологичен разтвор или стерилизирана морска вода.

 

Има и перорални деконгестанти – хапчета, които се пият през устата и отбъбват носната лигавица. Съществуват много такива препарати, повечето от тях участват и в състава на прахчетата, които се продават  за облекчаване на състоянието на пациенти с грип. Всички те отбъбват носната лигавица и подпомагат дренирането на синусите.

 

Други препарати, които се предписват, са за втечняване на секретите в синуса.  Понякога тези секрети са много гъсти и жилави и трудно излизат. Много често такива препарати се изписват и за лечение на бронхопневмонии и кашлици.

 

Ако има категорични данни, че при синузита има бактериална инфекция, трябва да се използват и антибиотици. Първата група антибиотици, които се предписват, са от групата на амоксицилина, особено в комбинация с клавуланова киселина. Доказано е и в световен мащаб, че това е терапевтичното средство на първия избор. Средствата на втори избор са цефалоспорините.

 

Ако синузитът е остър и няма възможност за микробиологично изследване, добре е терапията да се прилага в този ред.  Ако има възможност за микробиология, след резултата от изследването се подбира и подходящият антибиотик за пациента.

 

Причини и симптоми на синузита 

Физиотерапия и домашно лечение

 

При синузит много помага и физиотерапия.  Тя може да започне още по време на активната фаза на заболяването във физиотерапевтичните отделения към поликлиники и медицински центрове.  

 

Пациентите и сами могат да си правят загряващи процедури вкъщи. Някои хора използват торбички с морска сол, които нагряват във фурна или в микровълнова печка, след което ги слагат върху областта на засегнатия синус. Трябва обаче много да се внимава да не се изгори кожата на лицето. Добре е преди процедурата кожата над болния синус да се намаже с вазелин или с някакъв крем.

 

 

Също така добър ефект при домашното лечение на синузит оказват и старите електрически печки с открити реотани. Те се поставят върху масата, пациентът сяда на 20 – 30 см срещу тях и си нагрява синусите. Тези печки имат реотани, които се загряват до червено, и излъчват инфрачервени лъчи, които проникват по-дълбоко в кожата. По-мощна крушка с нагряваща се жичка също върши работа. Идеята е това да е уред, който излъчва жълта или червена светлина, а не просто суха топлина.

 

Правят ли се пункции?

 

Едно от класическите лечения на синуита са пункциите. Тези манипулации не са отречени, не са остарели и продължават да се извършват.  Всъщност болните харесват това лечение, защото то веднага облекчава състоянието им. Представете си, че сте имали 3 дни много силна и мъчителна болка, от която трудно си намирате място. Тази болка трудно минава с обикновени аналгетици, докато една пункция веднага намалява болката и в рамките на 10 минути болният вече се чувства добре.

 

Пункцията се прави с игла през носа, като лигавицата се напръсква с местна упойка.  Трябва да се има предвид, че това не е болезнена манипулация, при нея се пробива тънка костна пластинка, като едновременно се прави промивка с кислородна вода, риванол или просто с физиологичен разтвор. Специалистът следи какво излиза от синуса при тази манипулация. Ако изтича гной, добре е след 1-2 дена да се направи втора пункция.  Ако пак изтича гной, се прави трета пункция до 1-2 дни. Пункции се правят дотогава, докато започнат да изтичат чисти промивни води, т.е. пункцията вече е чиста.

 

 

Поставянето на антибиотик вътре в синуса не е добра идея, защото обикновено антибиотиците, които използваме, са течни. Те много бързо – в рамките на 15 – 20 минути, излизат от синуса, поради което нямат голям ефект. Преди години се използваше препарат под формата на гел, комбиниращ антибиотик и кортикостероид, който вкарвахме в синусите с пункция. От известно време обаче този препарат не се предлага на пазара. 

 

Трябва да се има предвид, че пункцията е крайно решение при терапията на синузит  – когато е налице много силна болка, която не се повлиява по друг начин, и има рентгенови данни за гной вътре в синуса. Тогава се прави пункция, за да се облекчи бързо болезненото състояние на пациента.  Това не означава, че на всички болни с рентгенови данни за ниво на течност в синуса трябва да се прави пункция. Някои пациенти със синузит се възстановяват и без пункция.

 

Тумор в синусите

 

За щастие, туморите в синусите, носа и околоносните кухини не се срещат много често. Те обаче са коварни, защото се развиват на скрито място, което не е достъпно за оглед, а симптомите се появяват късно. Обикновено когато един такъв тумор даде симптоми, вече е късно за радикалното му лечение, т.е. рядко пациенти се излекуват напълно от такъв тип тумори.

 

Какви са първите симптоми? Едностранна гнойна хрема, понякога има жилки от кръв в секретите, които изтичат от носа. Появява се болка, тежест в едната половина на главата в областта на засегнатия синус, болки назад към дъното на гърлото или носа,  понякога болки в ухото и звукопроводно намаление на слуха, ако е обхванато отвърстието на Евстахиевата тръба при възрастни хора.

 

Чуждо тяло в носа

 

Ако същите симптоми се явят при малко дете на 1 до 5-годишна възраст, много по-вероятно е да се мисли за чуждо тяло в носа. Някои деца си поставят разни предмети в носа – костилки, семена или пък части от играчки, които стоят дълго време там, ако не ги видят близките им. Това чуждо тяло, което остава за дни или седмици вътре в носа, предизвиква същите симптоми – едностранна гнойна хрема с кървави жилки.

 

Ако предметът е по-напред в носа, след обща упойка той се вади със специални кукички. Това, което родителите трябва да знаят, е, че не е добре да се опитват да извадят сами чуждо тяло от носа на детето си, дори ако го виждат някъде на входа на носа. Каква е опасността? Чуждото тяло от секретите на носа става влажно и хлъзгаво и ако родителите се опитат да го извадят с пинсета, могат да го бутнат назад. Когато го бутнат назад и детето плаче, този предмет може да се придвижи в задната част на носа, да падне в гърлото и детето да го аспирира. Така от чуждо тяло в носа то може да стане чуждо тяло в дихателните пътища, което вече е живото застрашаващо състояние. Затова е по-добре манипулацията да бъде извършена от специалист.

Коментари