Публикация

Проф. Т. Кантарджиев: При грипна епидемия най-важни са личните мерки

Проф. Т. Кантарджиев: При грипна епидемия най-важни са личните мерки

Не пренебрегвайте симптомите и не се самолекувайте


По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) най-много болни от грип за първата седмица на новата година – 209 на 10 000, имаше в Перник, на второ място беше Пазарджик. Заболеваемостта в Пловдив и София беше 120 на 10 000, което е характерно за ранната есен. Никакъв пик, никакви поваляния от грип – това са неща, които никога не съм казвал, въпреки че ми се слагат често в устата.

 

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред Нова телевизия.

Грипът е опасно заболяване. Циркулацията започна в началото на декември. В момента 85% от щамовете са Б, което е нещо нехарактерно. Единият критерий, много важен, е колко от материалите на тежко болни със съмнения за грип са положителни. Когато от един приморски град Регионалната здравна инспекция изпрати 45 материала и от тях се окажат само три положителни, това говори, че там грип няма, подчерта проф. Кантарджиев.

 

Той поясни и какви са разликите между грип и настинка – критериите са определени от Световната здравна организация:

 

„Първо, грипът започва внезапно. В рамките на два-три часа губиш сили, болят те мускулите, ставите, не ти се става от леглото. Боли те глава, имаш суха, непродуктивна кашлица, тежест в белите дробове и гърлобол, страх от светлината. Когато всичко това е придружено от висока температура – над 38 градуса, тогава говорим за грип. Това, което неправилно се нарича настинка, са вирусни заболявания през зимния сезон. 1/3 от гърлобола, сухата кашлица са коронавируси. Аденовирусите са много чести през зимния сезон, причиняват хремите и гърлобола. По начало, когато възрастен човек го боли гърло, това обикновено е вирусна инфекция. Когато дете обаче го боли гърло, много е вероятно да е бактериална инфекция, затова трябва да се консултира с лекар“.

 

Директорът на НЦЗПБ подчерта, че когато предстои или вече има грипна епидемия, най-важни са личните мерки.

Скъпи сънародници, на обществено място кашляйте не в ръката, а в кърпичка. Така разпространението на вируса е по-минимално. Миене на ръцете, ползване на маски, които се сменят на 2 часа и половина. Който е болен, особено вкъщи, трябва да носи маска, за да предпази останалите, поясни специалистът.

По думите му, тъй като грипът е тежко заболяване, „хубаво е културният човек от големия град да е говорил с личния си лекар и когато се явят такива симптоми, да му се обади задължително по телефона“. Защото неспециалист може да се обърка – може да е бъбречна криза или някакво друго заболяване. 

 

„Съветвам предварително лекарят да говори с хората, да им каже какво да направят, защото не е най-хубавото в голям град, когато имаш симптоми на грип, да тръгнеш по градския транспорт и да се редиш на опашка в ДКЦ-тата за преглед“, каза проф. Кантарджиев. 

 

Той поясни, че най-честите усложнения от грип са бактериалните пневмонии. 

 

На 4-ия, 5-ия ден от грипа, ако се смени характерът на симптомите -  храчките станат гнойни, появят се бодежи и болки в гръдния кош, винаги трябва да се търси лекар, защото това е може би бактериалната пневмония, която се лекува с правилно изписани антибиотици

 

Хубаво е лекарят, който проследява своите пациенти, когато след грипа се яви такова бактериално усложнение, вече да е взел мерки, да е взел материал за микробиологично изследване – било то за уроинфекция, било то за пневмония“, допълни директорът на НЦЗПБ.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари