Публикация

Достиженията на съвременната медицина дават нови възможности и на лекарите, и на болните

Новите технологии и новите биологични лекарства бележат стремителен напредък


Медицината направи огромен напредък. Хората толкова бързо свикват с хубавото, че престават да го забелязват. Моите родители бяха лекари, така че аз от най-крехката си възраст имам наблюдения върху възможностите на медицината. През последните 44 години, откакто аз самият съм лекар, този поглед стана още по-активен.

Да се спрем например на ендоскопската хирургия. Преди години за болна жлъчка с правеше един голям разрез от 20 см. Много от оперираните бяха жени на средна и напреднала възраст, някои от тях и по-пълни. Представяте ли си разрез с дебелина няколко пръста и колко време отнема да зарасне тъканта. Месеци... Докато сега се правят три дупчици и на следващия ден те изписват и нямаш никакъв проблем. Това спестява време, пари, страдания, лекарства.

Стендовете. Едно време задължително болният стоеше 14 дни в интензивен сектор, а до 21 дни се раздвижваше. Сега на четвъртия ден е на работа и си пие лекарствата.

Съвременната очна хирургия дава възможност на слепи хора да прогледнат със смяната на лещи и т.н.

Диабетът, страшна болест, при която преди години е било немислимо да се води нормален начин на живот, докато със съвременните методи алпинисти с това заболяване катерят 8 хилядници.Другите големи медицински достижения са в технологиите, като например ядрено-магнитният резонанс. Дори безкръвните ендоскопии, които се правят с 3D система. Преди време когато говорихме за диагнози като възпаление на белия дроб или на мозъчните съдове, нямаше как да ги докажем. Съвременните скенери в пъти повишиха диагностичните способности.

Голям връх в медицината са биологичните лекарства в ревматологията

Допреди 20 години изпитвахме огромна нужда от ново лечение. Обричахме на инвалидизация хората, които не реагираха на терапията. Новите лекарства дадоха и нови възможности, и благодарение на тях сега има хора в много добро общо състояние, които се движат, работят и живеят пълноценно без страдание.

Едно от големите достижения на съвременната медицина е при хроничната миелолевкоза. Това е злокачествено заболяване на кръвта, при което клетката губи способността си за апоптоза, за програмирана клетъчна смърт и става вечна. Една увредена клетка има маркер филаделфийска хромозома. Преди след появата му следваше диагноза-присъда. Тази клетка беше много трудна за унищожаване, защото ня се дели на две и изтласква всички нормални клетки, като завземат територия в кръвоносната система. Със съвременното лечение изчезва филаделфийската хромозома, изчезва тези клетки и болните живеят над 20 години. Болните пият много скъпи лекарства, но живеят.

 

Скъпоструващите лекарства са проблем по целия свят. Инвестициите в разработката на едно лекарство вече стигат може би милиард долара. От 100 молекули 2-3 работят. 10 години е патентът на лекарството, защото фирмата трябва да възстанови този милиард и да направи реинвестиция. Затова лекарствата са скъпи.

Най-скъп обаче е животът на човека. Като го върнеш в обществото здрав, той косвено ще върне част от средствата, изразходвани за това лечение.

 

Още от проф. Златимир Коларов д.м.н. може да видите в неговия сайт: www.kolarov.bg и на страницата му с публицистика в CredoWeb "Сиво, черно и свещица"

 

....................................................................

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

 

Коментари