Публикация

Необходимо е светкавично оздравяване на общинското здравеопазване

Положението в общинските болници е критично, обяви на протест в Чирпан председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев


Оперативното ръководство на БЛС подкрепи протестите, организирани от общинските болници в страната. Председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев, заедно със зам. председателят д-р Галинка Павлова и Д-р Стоян Борисов, гл. секретар на БЛС, присъстваха на израза на недоволство на лечебните заведения в Чирпан, Асеновград и Карлово.

 Години наред БЛС дава гласност на проблемите в сектора, говорим за тях и даваме становища за решаването им, но нищо не се случва. Вече единадест години цените на клинични пътеки не са актуализирани, a това е основен проблем не само за общинските болници, но и за останалите лечебни заведения в страната. В преговорите с касата за НРД 2018, БЛС ще настоява за увеличение на клиничните пътеки и актуализиране на медицинските стандарти“, коментира председателят на БЛС, д-р Венцислав Грозев.

Общинските болници трябва да бъдат оздравени, защото те са тези, които извършват голяма част от болничната дейност. Оказват достъпна медицинска помощ за повече от 150 общини и за над 2 млн. души по населени места. За последните 10 години около двадесет общински болници прекратиха своето съществуване, което е сигнал за несъвършенства в системата, споделя д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Положението в общинските болници е наистина критично. Няма нито пари за заплати, нито за покриване на минимума от консумативи. Не искам отново да изброявам проблемите, те са много и са ясни на всички. Настояваме за осъзнаването им и за предприемане на светкавични мерки за предотвратяване закриването на лечебни заведения по общини“, призова д-р Венцислав Грозев.

Протеста беше подкрепен от пациенти и жители на града, които апелираха към управляващите да се вземат спешни мерки, които да позволят на здравноосигурените пациенти по места да имат достъп до качествено и навременно здравеопазване, съобразно правата им по конституция.

 

Д-р Калина Радева, стажант-лекар в Тракийския университет Стара Загора, призова всички управляващи за разбиране: „Родителите ми са тук, родните ми също. За мен ще има работа и на запад, но тях кой ще ги лекува? Като бъдещ специалист, приоритетно за мен е да предлагам високо качество на медицинската услуга, а в условията в които работят колегите по малките общини, поради липсата на персонал, преумората и недофинансирането, това е почти невъзможно“, споделя студентката по медицина.

 

Изплащане на т.нар. „надлимитна дейност“ и увеличението на цените на клиничните пътеки, по които работят всички лекари и методика за остойностяване на медицински труд, ще даде глътка въздух на заетите в сектора, категорични са от съсловната организация.

Коментари

Проблемът има много аспекти, вкл. това ще може ли първичната помощ да компенсира закриването на общински болници и до каква степен?