Публикация

Важно! Паднаха лимитите на болниците

ВАС обяви окончателно за нищожно решението на НЗОК, с което се въвежда обем на дейността на лечебните заведения


Върховният административен съд обяви окончателно лимитите върху дейността на болниците за нищожни. Това става ясно от съобщение на Центъра за защита правата в здравеопазването. Съдът отмени Решение No РД-НС-04-9/27.01.2015г. на НС на НЗОК, с което бяха определени лимитите на болниците за 2015 година.

 

От ЦЗПЗ напомнят, че на базата на нищожното решение, НЗОК удържа 52 милиона лева на болниците. Извършената от тях лечебна дейност, беше определена като „надлимитна” и не е платена и до сега. Решението на ВАС на практика означава, че сега всяка болница, която има неразплатена дейност от касата от 1 януари 2015 г. до 29 март 2016 г. може да си потърси парите от здравната каса.

 

Според съда никъде в Закона за здравното осигуряване или закона за бюджета на НЗОК не е предвидена възможността Надзорният съвет на касата да определя обем на финансовите средства, които ще се разпределят по реда на правилата”. Това би означавало да се заложат нови стойности на разходите за болнична медицинска помощ, с което биха се иззели функциите на Народното събрание по приемане на Закона за бюджета на НЗОК. Единственото правомощие на надзора в случая е да определи реда, по който да бъдат разпределяни между лечебните заведения вече утвърдените средства.

 

....................................................................

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари

Това е много справедливо,но дано да се спази и на колегите да се заплатят справедливо положените грижи и лечения на пациентите