Публикация

Продължителното седене трупа мазнини около органите

Продължителното седене трупа мазнини около органите

Натрупалите се в стомаха мазнини увеличават сериозно риска за развитие на хронични болести


Продължителното седене на едно място може да доведе до натрупване на мазнини около вътрешните ни органи. Уседналият начин на живот е свързан директно с това колко мазнини трупаме около органите си, показва ново британско изследване, резултатите от което бяха публикувани в сп. Obesity. 

 

Нуждата да се правят физически упражнения е неоспорима. Новото изследване обаче показва, че седенето може да има още по-вреден ефект от това да не се правят никакви физически упражнения. 

 

Вероятно ще си кажете, че това е очевидно, коментира изданието Medical News Today. Малко хора обаче си дават сметка за важността на разпределението на телесните мазнини и за факта, че натрупалите се около органите мазнини ни увеличават сериозно риска от развитието на хронични болести. 

 

Мазнини и хронични болести

 

 
Знаем, че прекарването на дълги периоди от време в седнало положение е нездравословно и крие риск от развитието на хронични болести като диабет тип 2 и сърдечни болести, обяснява водещият изследването д-р Джо Хенсън от  Университета на Лечъстър във Великобритания.  

 

По същия начин, количеството на мазнините, които се натрупват около вътрешните ни органи, може също така да е един предразполагащ фактор за развитието на тези болести“, коментира д-р Хенсън.


Не само той поддържа тази теза. Изследване, направено по-рано, показа, че висцералните мазнини, които се натрупват в стомаха, повишават риска от сърдечни болести. 


Ядреномагнитен резонанс за измерване на разпределението на мазнини


Д-р Хенсън и екипът му използвали ядрено магнитен резонанс (ЯМР), за да сканират 124 души, които имали склонност да развият диабет тип 2. Специалистите по образна диагностика изследвали мазнините около черния дроб на всеки от участниците, както и техните „невидими“ вътрешни мазнини, известни като висцерални мазнини, както и общото количество на мазнините в стомаха.

 

 

Освен това, около кръста на участниците в проучването били прикачени акселометри. С тяхна помощ изследователите измервали в продължение на седмица колко време те прекарват седнали. При изследването били взети под внимание фактори като възраст, раса и етнос, както и нивото на физическа активност на всеки от участниците. 


Какви са резултатите?


Изследователите установили, че колкото повече време хората прекарват седнали през деня, толкова повече висцерални мазнини натрупват, както и повече мазнини около черния дроб. 


Важно е да се отбележи, че подобна взаимовръзка е най-силна при участниците, които не спазвали препоръките на британските здравни власти за 150 минути умерена физическа активност на седмица. 


С помощта на ЯМР технологията и монитори за физическа активност  показахме, че колкото повече време прекарваме седнали, толкова по-силна е връзката с натрупването  на вътрешни и стомашни мазнини. Това важи в особена степен при начин на живот, при който седенето продължава за дълги периоди без прекъсване“, коментира д-р Хенсън.

Физическата активност може да намали вътрешните тлъстини


Данните също така показват, че постигането на препоръчаните 150 минути физическа активност може да предостави известна защита срещу вредните ефекти от продължителното седене на едно място, смята д-р Хенсън.


Това изследване хвърля известна светлина върху възможната връзка между физическата активност и намаляването на натрупаните мазнини около вътрешните органи, коментира от своя страна съавторката на изследването Мелани Дейвис.  „Следващата стъпка ще е да проучим въздействието на редовното прекъсване на заседяването върху нивата на натрупване на вътрешните мазнини“, смята изследователката.

Коментари

Важно и за нас лекарите. Лечението -ходене и спорт!

Интересна статия