Публикация

Пеенето помага на майки със следродилна депресия

Пеенето помага на майки със следродилна депресия

Родилките със средни до много сериозни симптоми на депресия в музикалната група показали много по-бързо възстановяване


Пеенето помага на млади майки със следродилна депресия да се възстановят по-бързо, показва ново проучване.

 

Жени, които участват в терапевтични сесии с пеене заедно с бебетата си, показват много по-бързо подобрение на симптомите в сравнение с тези, които не го правят, съобщава Би Би Си.

 

Изследователски екип наблюдавал 134 майки със следродилна депресия, пише сп. British Journal of Psychiatry. Смята се, че ранното възстановяване е от ключово значение, за да се ограничат до минимум пораженията върху майката и детето.

 

Следродилна депресия и възстановяване

 

Следродилната депресия се наблюдава при една на всеки осем родилки.  Предишни изследвания вече доказаха ползите от пеенето при възрастни хора и при пациенти с деменция. Това обаче е първото контролирано изследване за ефекта на пеенето при следродилна депресия. 

 

 

Участничките в експеримента били разделени в 3 групи:

 

  • В първата били родилките, които участвали в сесиите с пеене
  • Вторите участвали в сесии с креативна игра
  • Третата група получавала обичайните грижи като подкрепа от семейството, антидепресанти или медитация

На музикалните сесии родилките учели приспивни песни и детски песнички от целия свят, като пеели заедно с бебетата си. Създавали заедно също така и нови песни заедно за майчинството. 

 

Родилките със средни до много сериозни симптоми на депресия в музикалната група показали много по-бързо възстановяване от родилките в останалите групи с традиционно лечение.

 

Всички групи показали подобрение след период от 10 седмици. През първите 6 седмици обаче в музикалната група имало затихване на симптомите на депресия със средно 35%.

 

Лесно достъпна и приятна терапия

 

Макар че изследването е сравнително малко, то е много важно, тъй като при следродилната депресия е важно симптомите да отшумят възможно най-бързо, обяснява главният изследовател в проучването д-р Роузи Пъркинс. 

 

Пеенето заедно с бебето е нещо лесно достъпно и може да помогне за бързото възстановяване на родилката, коментира една от авторките д-р Дейзи Фанкорт от University College London.  Това е още една полезна терапия, която можем да представим на родилките, тъй като много майки се страхуват да пият антидепресанти, когато кърмят, както и да се подлагат на други терапии, обяснява тя.

 

Надявам се на още работа в тази насока в бъдеще, тъй като тези занимания ще бъдат приятни както за майките, така и за бебетата, коментира д-р Труди Сенъвиратне от Кралския колеж по психиатрия.

 

След публикуване на резултатите от изследването артцентрове и фондации вече предлагат музикални уъркшопове в Лондон за майки със следродилна депресия, съобщава Би Би Си.

Коментари