Публикация

И Пазарджик е пред грипна епидемия

И Пазарджик е пред грипна епидемия

При грип да не се приемат антибиотици, ако няма бактериална компонента, съветва д-р Ангел Кунчев


Регистрира се постепенно увеличаване на случаите на заболели от  грип в различни райони на страната, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Би Ти Ви.  В следващите дни се очаква в нови области да бъде обявена епидемия.

 

За пример д-р Кунчев даде Пазарджик, където заболеваемостта вече достига над 300 души на 10 000 население и на практика областта е пред епидемия. За момента епидемия е обявена само в Перник.

 

Д-р Кунчев обясни, че данните от здравните служби за разпространението на грипа се изпращат всекидневно в Националния център по заразни и паразитни болести. Проследяват се 218 практики на лични лекари във всички области на страната с общо над 400 0000 пациенти. Трудно е обаче да се дават всекидневни прогнози. Освен данните, постъпващи в центъра, се отчитат и други фактори като отсъствие на децата от училище, търсене на лекарства в аптеките и други, коментира здравният инспектор.

 

Запитан дали хората често прибягват към болничен поради грип, д-р Кунчев заяви, че тенденцията е по-скоро обратната и болните предпочитат да ходят на работа. Най-често болничен се взима в дните сряда и четвъртък, за да се слеят те с уикенда, допълни той.

 

При симптоми на грип да не се приемат антибиотици, призова отново д-р Кунчев. „Това е абсолютно неправилно решение – при чиста вирусна инфекция антибиотикът не е ефективен, дори опасен. Ако няма бактериална компонента, той не е ефективен”. Щамът, който циркулира в момента е у нас, е от група B, щам "Ямагата", съобщи още д-р Кунчев.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари