Публикация

Д-р Анелия Ананиева: При грип болните трябва си стоят вкъщи, за да не заразяват другите

Лечението с противовирусен препарат трябва да започне през първите 48 часа от появата на болестта


Д-р Анелия Ананиева е педиатър и общопрактикуващ лекар от Плевен.

 

Д-р Ананиева, кои са симптомите на грипа?

 

Хората трябва да знаят, че грипът е респираторно заболяване, което започна внезапно. Човек може да си легне вечерта здрав, а на сутринта да има много висока температура, около 39 градуса. Заболяването се характеризира със силно изявени мускулни и ставни болки. Има сухота в гърлото и дразнеща кашлица. Общото неразположение е много силно и хората имат нужда да останат на легло. Тези симптоми се развиват в бърза последователност в рамките на час-два.

 

Има ли разлика в протичането на заболяването при малките деца и при възрастните хора?

 

Общо взето симптомите са еднакви, но трябва да се има предвид, че децата имат по-особена имунна система. Майките трябва да внимават за появата на изброените симптоми, за да могат да диференцират грипа от обикновените респираторни инфекции. Когато децата развият температура от 39 градуса те все още имат сили да тичат и играят. При тази температура възрастните са страшно изтощени.

 

Какви са най-честите усложнения на грипа?

 

Най-честите усложнения са при долните дихателни пътища. Може да се появи бронхит или пневмония, които налагат болнично лечение. Често се среща възпаление на ухото и на сърдечния мускул. Може да се получат дори менингоенцефалити – възпаление на мозъчната обвивка и мозъчното вещество. Тези усложнения се появяват ако грипът не се лекува навреме или адекватно с противовирусни препарати.

 

На пазара има достатъчно добри медикаменти. Най- дълъг клиничен опит в нашата страна имаме с противовирусния римантадин хидрохлорид, който е инхибитор за грипните вируси от тип А. Той може да се използва успешно и с профилактична цел в условията на повишена грипна заболеваемост. Освен това медикаментът може да се използва за лечение на деца над 7 годишна възраст.

 

Лечението с противовирусен препарат трябва да започне в първите 24 до 48 часа от появата на заболяването. Ако след третия ден пациентът не се повлиява от лечението, той трябва задължително да посети лекаря отново. При появата на усложнения  към терапията трябва да се включат съответните антибактериални препарати.

 

В интернет могат да се открият доста съвети към майките за това как да лекуват децата си при грип. Имат ли резон съвети, като да се стараем стаята винаги да е проветрена или да се увеличи влажността в помещението?

 

Това са общовалидни съвети, които са правилни. Редовното проветряване има значение. Вирусът се задържа върху различни повърхности, защото е устойчив около 8 до 12 часа. Затова измиването на ръцете с топла вода и сапун може да ни предпази от заразяване.

Трябва да се знае, че вирусът се разпространява по въздушно-капков път. Много е важно болните при първи симптоми да си остават в къщи. За съжаление в днешния динамичен начин на живот много хора не желаят да ползват болничен лист и ходят на работа. Така предават вирусните частици на колегите си и цялата фирма може да бъде заразена. Това не бива да се случва. Препоръчвам при започваща грипна епидемия да се ограничава воденето на децата на места, където има концентрация на много хора. Трябва да се избягва посещението на кина, театри, МОЛ-ове, кафенета, където може да има болни хора. Ако в дома има заразен е добре да се използват маски за лице, а болният да се изолира в друга стая.

 

Какви съвети за закаляване на децата можете да дадете?

 

Редовно препоръчвам на родителите да водят през лятото децата си на море или планина. Ако има възможност е добре децата да се къпят със слънчева вода, да тичат боси по тревата и по плочките. За укрепване на имунната система може да са консумират пресни плодове и зеленчуци, мед, билкови чайове. 

Коментари