Публикация

С тест диагностицират  обструктивна сънна апнея в УМБАЛ „Пловдив“

Хората с това нарушение спират да дишат от 5 до 30 и повече пъти на час по време на сън


Ако се чувствате уморен и  сънлив през деня, реакциите ви са забавени, имате проблеми със зрението, а реакциите ви са по-бавни, може би страдате от обструктивна сънна апнея. Нарушенията на съня са все по-често явление в съвременния свят с напрегнато ежедневие и постоянен стрес.

Сънната апнея е нарушение на съня и се характеризира с абнормални паузи в дишането по време на сън, посочи началникът на втора кардиология в УМБАЛ „Пловдив“ д-р Боряна Чомпалова. Всяка пауза в дишането, наречена апнея, може да продължи от няколко секунди до минути и да възникне от 5 до 30 и повече пъти на час по време на сън. Случаите на необичайно рядко дишане се наричат хипопнея. Има три форми на сънна апнея: централна, обструктивна и смесена, представляващи съответно  - 0.4%; 84% и 15%  от случаите.

Фактори, спомагащи за появата или акцелериране на заболяването, са наднорменото тегло, назалната обструкция, дисфункцията на щитовидната жлеза, както и прекомерно количество мастна тъкан около шията и врата.

Симптомите при тези пациенти варират от сънливост през деня, умора, проблеми със зрението, по-бавни реакции и затруднена способност за иницииране на задачи, промяна в настроението, поведенчески и когнитивни отклонения , както и до  влошаване на липидния статус и увреждане на чернодробните функции, повишен риск от сърдечно-съдови и дихателни заболявания, мозъчен инсулт, артериална хипертония, аритмия, захарен диабет.

Обструктивната сънна апнея се диагностицира с тест за една нощ-сън, т.е. пациентът се изследва в сънно състояние. Второ кардиологично отделение в УМБАЛ „Пловдив“  разполага с апаратура за диагностика на това нарушения - PiolyLogic sleep care и произтичащите  индикации за адекватно лечение. Изследването на този етап не се поема от Здравна каса.

Лечението често започва с поведенческа терапия - избягване на алкохол, приспивателни и други успокоителни, които могат да отпуснат мускулите на гърлото и да доведат до колапс на дихателните пътища през нощта.

Ниските дози кислород за третиране на хипоксията са с известни странични ефекти. Терапията с орална техника обикновено е успешна при пациенти с лека до умерена обструктивна сънна апнея - постоянното положително налягане на дихателните пътища /СРАР/ или устройство за автоматично положително налягане на дихателните пътища. Пациентът обикновено носи пластмасова маска за лице, която е свързана с гъвкава тръба с малка машина до леглото - СРАР, която генерира необходимото налягане на въздуха, за да се запазят дихателните пътища на пациента отворени по време на сън.

Хирургическите процедури се използват за лечение на сънна апнея за пациенти които отхвърлят СРАР лечение или не са подпомогнати от него.

            Ако дадено лице има съмнение че страда от сънна апнея, трябва да се подложи на скрининг процедура. Профилактиката и ранната диагностика е желателна за избягване на последствията и за повишаване на качеството на живот.

           

За допълнителна информация  и записвания: 032/905-123; 032/905-324; 032 /961-794 или на  e-mail   b_chompalova@abv.bg.

 

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

 

 

Коментари