Публикация

Очни лекари в МБАЛ „Централ Хоспитал“ върнаха зрението на мъж с катаракта

Бях забравил колко е красив светът, призна пациентът при изписване от болницата


Зрението на 63-годишния Димитър Кочев бе възстановено напълно след 2 успешни операции в очно отделение на МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Гледам на света като 20-годишен, бях забравил колко е красив, радваше се през сълзи мъжът от пазарджишкото село Ветрен при изписване от болницата.

Когато дойде на преглед при нас, пациентът разказа, че не работи и почти не излиза от дома си, страхува се да ходи без придружител и е напълно зависим от близките си, разказа д-р Димитриос Власиадис, началник на отделението. Офталмологът констатира, че болният страда от катаракта в много напреднала форма и на двете очи.

Опериран е от екипа на д-р Власиадис с помощта на ултразвук по модерен безшевен метод. Преди Нова година след успешна интервенция Кочев проглежда с едното око, а от днес вижда и с двете след втора операция. Зрението е възстановено на 100%, а лечението е проведено с помощта на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите и е напълно безплатно за болния.

Отново със съдействие на хуманитарната организация екипът на очно отделение в болница „Централ Хоспитал“ в Пловдив ще проведе кампания безплатни прегледи за катаракта /очно перде/ на 16 и 17 февруари. За консултациите не се изискват направления от личните лекари, но е необходимо пациентите да си запазят час на тел: 0879/097-074.

Катарактата е състояние на помътняване на вътреочната леща на окото, популярното название е вътрешно перде. Основното оплакване при това заболяване е постепенно намаляване на зрението. Заболяването обикновено прогресира бавно и може да доведе до загуба на зрението, ако не се лекува. Състоянието засяга и двете очи, но често едното е увредено по-рано от другото, напомниха офталмолози.

По време на прегледите очните лекари ще дадат и препоръки на хората как да се предпазят от катаракта – на първо място пациентите трябва да избягват рисковите фактори като излагане на слънце, йонизиращи лъчения, предпазване от травми. Много добра профилактика е носенето на слънцезащитни очила.

Коментари