Публикация

За достъпността на медицината в България

Достъпен ли е българският лекар?


Едно от важните неща в общуването между болен и лекар е първата стъпка, т.е. - възможността пациентът да стигне долекаря, до правилния специалист. Т.е. достъпността на медицината. Аз винаги съм твърдял, че лекарят, независимо от поста, който заема, трябва да бъде достъпен. Пациентът трябва да има шанса за много кратко време да стигне до най-високото възможно ниво, за да му се помогне адекватно. Разбира се, системата е така организирана, че има степени. Много от проблемите могат да се решат още от общопрактикуващия лекар. В повечето от случаите не е необходимо да се стига до професор. Това е загуба на време за болния. Загуба на време за професора е да решава малки проблеми. Необходимо е да бъдем максимално ефективни. Тази достъпност на медицината и в частност на лекаря трябва да осъзнае българският пациент. Наистина има един слаб момент и това е тромавостта при джипитата, но основната причина за тази тромавост е бюрократична и административна. Направленията за специалисти са крайно недостатъчни, но за сметка на това възможността за свободен прием е отворена.  
 

Българските лекари са много достъпни

 

За да бъде видян един пациент от професор в Англия, например, са необходими от 3 до 6 месеца. През 1997 г. се запознах с един холандец, страдащ от диабет, който се оплакваше от проблеми със зрението. В Холандия му казали просто да смени очилата. По стечение на обстоятелствата, човекът имал приятелка българка и дошъл в България. Тук буквално за 48 часа го приемат и с лазер коригират дефекта. Когато отива в Холандия с епикризата, там били учудени – ама в България правят ли това? Той сподели, че ако е останал да се лекува Холандия щял да загуби зрението си. В Холандия, в Англия и други развити европейски страни, обикновено 3 месеца е най-бързият срок, за който можеш да си запишеш час при специалист.

Аз съм убеден, че като професор трябва да съм общодостъпен за моите болни. Макар че в немалко случаи те не се съобразяват и смятат, че трябва да бъда на разположение непрекъснато. Разбира се, това е невъзможно и неефективно. Когато дойдат на преглед без предварителна уговорка и се наложи да изчакат, нерядко се чувстват обидени, сърдят се. Усещането е, че като почукат веднага трябва да ги приема без уговорка. Българският пациент трябва да осъзнае какво има и да не вини толкова лекарите. Ние също имаме нужда от морална подкрепа. Има много достойни лекари, които цял живот помагат. И не е правилно срещу лекаря да бъде проявявана агресия.

Посягането срещу лекарите е породено от безнаказаността

Подобни деяния трябва да бъдат криминализирани, агресорите да ъбдат съдени по бързата процедура и налаганите наказания да са строги.

 

Още от проф. Златимир Коларов д.м.н. може да видите в неговия сайт: www.kolarov.bg и на страницата му с публицистика в CredoWeb "Сиво, черно и свещица"

 

....................................................................

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

 

Коментари

Анонимен
19 яну 2018 19:30

Мит е, че здравеопазването у нас е безплатно! Определен е личен лекар, който /за съжаление/ е също търговец /ЕТ/. Освен това, бидейки "джи-пи", той обслужва от 500 до 1000 души и не помни нито диагнозите, нито терапийте, които им е назначил. Той е бюрократ, който предписва рецепти и раздава т.н. "направления" за специалистите лекари, които всъщност лекуват! А тук е "препъни камъкът", защото направленията са твърде оскъдни и пациентът на практика остава без достъп до медицината  в България.

Анонимен
19 яну 2018 15:17

Платежоспособността на споменатия холандец му осигурява достъп до необходимото медицинско обслужване в България. Дали ситуацията е същата за над 2 млн. българи, които живеят под прага на бедността? Това, което наричате бюрократична и административна тромавост при джипитата се дължи на недомислиците в здравното ни законодателство. На него се дължи и промененото отношение към лекарите у нас. Прав сте, че в повечето от случаите не е необходимо да се стига до професор. Достатъчно ще е, както в Англия, пациентът да не доплаща за медицинска услуга и дори да му бъдат възстановени пътните разноски до болницата. Според здравен доклад на Европейската комисия, България е сред страните с най-висока смъртност от различни видове заболявания. България е и сред водещите държави по-висок процент на преждевременна смърт на хората в работоспособна възраст между 25 и 64 години, които всяка година умират от сърдечносъдови, респираторни заболявания, рак и диабет. У нас са и едни от най-високите нива на детска смъртност. Уви, това е оценката на ЕК за качеството на здравните услуги у нас.