Публикация

Грипната ваканция в Перник се удължава

Грипната ваканция в Перник се удължава

Има доказан грип в Пазарджик, щамът е от тип Б. Възможно е днес да обявят там грипна епидемия


Грипната ваканция за учениците в Пернишка област се удължава. Днес и утре са обявени за неучебни дни от Регионалното управление по образованието. В цялата област Перник грипната епидемия бе обявена на 12 януари.

 

Днес трябва да стане ясно дали епидемия ще бъде обявена и в Пазарджик. Заболеваемостта там е над 300 души на 10 000.

 

Има доказан грип в Пазарджик, информират от регионалната здравна инспекция. Седем от 10 проби са с грип "Ямагата", съобщи БНР.  Щамът е от тип Б и за първи път се открива в региона. Той не е включен в противогрипните ваксини, уточняват от РЗИ. "Ямагата" не е нито по-опасен, нито по-лек от разновиднитите в група А. Според специалистите, въпросният щам е открит единствено в Пазарджик и към момента не са регистрирани други случаи в страната. Днес регионалният пандемичен щаб ще решава, дали да бъде обявена грипна епидемия в общината.

 

Специалисти прогнозираха, че се очаква от грип да се разболеят 500 хиляди души, отчетено беше, че най-много болни има в област Пазарджик. В риск за епидемия са още няколко области, сред които е София-град. В момента епидемия има в Перник. 

 

Тази година специалистите са изненадани от вирусния щам на грипа – досега грипните епидемии са били причинени от тип А вируси, но тази година 80% положителните проби са от тип Б – щам „Ямагата”, обясни националният епидемиолог доктор Ангел Кунчев.

 

Едва 2,5% от населението у нас си е поставило противогрипна ваксина през миналата година. За сравнение, в Германия тогава са се имунизирали около 30% от хората, а в Холандия – около 70%, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Коментари